Свет

Ново бојно поље? Кина има монопол над бројним минералима "критичним" за САД

Стварна доминација Кине лежи у њеним способностима за прераду минерала, упозоравају из "Џеј Пи Моргана"
Ново бојно поље? Кина има монопол над бројним минералима "критичним" за САДGetty © su tim

Кина држи монопол на ископавању многих сировина које су кључне за производњу полупроводника и других технологија, упозорио је "Џеј Пи Морган".

Председник САД Џозеф Бајден подигао је улоге у текућем спору са Кином прошлог месеца када је увео тарифе на кинеске производе, укључујући соларне ћелије, електрична возила, батерије, челик, алуминијум, медицинску опрему.

"Најновији потез Бајденове администрације покренуо је дебату о томе да ли ће се кинеска доминација у ланцу снабдевања критичним минералима појавити као најновије бојно поље у стратешком надметању САД и Кине", навели су званичници "Џеј Пи Моргана" у белешци за клијенте.

Кина је 2022. године произвела 68 одсто ретких светских минерала, који се користе за ствари попут магнета и батерија, и 70 одсто графита, који се користи у мазивима, електричним моторима, па чак и нуклеарним реакторима, подсећа "Форчун" магазин.

Међутим, стварна доминација Кине лежи у њеним способностима за прераду минерала, наводи "Џеј Пи Морган". Кина је 2022. године прерадила 100 одсто светске понуде графита, 90 одсто ретких минерала и 74 одсто кобалта (још једна кључна сировина за батерије).

"Све већа зависност од критичних минерала, који су кључни за полупроводнике, електрична возила, војно оружје, изазвала је забринутост да би Кина могла да искористи своју доминацију у овом ланцу снабдевања да узврати на индустријску политику САД", упозоравају из "Џеј Пи Моргана".

Од минерала које је Геолошки завод САД идентификовао као "критичне" за америчку економију и националну безбедност, САД су се 100 одсто ослањале на увоз за 12 минерала. Кина је главни извор за пет од 12 ових минерала, а други или трећи највећи извор за додатна три.

image