Свет

Предизборна кампања се захуктава: Бајден позива на троструко веће царине на кинески челик

Вашингтон најављује да ће "испитати" кинеску бродоградњу док се Бајден бори за гласове у Пенсилванији
Предизборна кампања се захуктава: Бајден позива на троструко веће царине на кинески челикGetty © NurPhoto / Contributor

Амерички председник Џозеф Бајден заложио се да се утростручи царина на кинески челик и алуминијум, у покушају да обезбеди подршку синдиката (и бирача) у "колебљивој" Пенсилванији.

На састанку са члановима синдиката радника челичана у Питсбургу, Бајден је позвао на утростручење увозне таксе са тренутног просека од 7,5 одсто.

Бајденова кампања покушава да учврсти подршку међу синдикалним радницима уочи председничких избора у САД у новембру, у којима би Пенсилванија могла да игра одлучујућу улогу, пише "Фајненшел тајмс".

"За нас је важно да предухитримо нови раст кинеског извоза и њихов континуирани притисак на цене који отежавају америчким компанијама челика да се такмиче", рекла је трговинска представница Кетрин Тај и додала да те акције "немају никакве везе са изборима".

Тај је најавила и да ће отворити истрагу о "непоштеној пракси у кинеској бродоградњи", након петиције синдиката радника.

Према њеним речима, пошто је увоз кинеског челика био "прилично мали" са 0,6 одсто укупне америчке потражње челика, неће имати неки утицај на инфлацију, што је кључна изборна брига за Бајдена.

"Морамо да улажемо у америчку производњу, али такође морамо да заштитимо те инвестиције и те раднике од неправедног извоза повезаног са кинеским индустријским вишком капацитета", рекао је национални економски саветник Беле куће Лаел Брејнард.

Обим кинеског извоза порастао је за 14 одсто на годишњем нивоу у првом кварталу, иако је његова вредност пала за 12 одсто, према "Морган Стенлију".

Потез Бајденове администрације да повећа тарифе вероватно ће утицати на недавне напоре Вашингтона и Пекинга да стабилизују односе, који су прошле године пали на најнижи ниво од када су ове земље успоставиле дипломатске односе 1979. године.

Саопштења из Питсбурга долазе у тренутку када Бајденова кампања настоји да победи Доналда Трампа у Пенсилванији - председниковој родној држави, која је одиграла одлучујућу улогу на прошлим изборима.

Трамп је 2016. победио Хилари Клинтон у Пенсилванији за мање од једног процентног поена. Четири године касније, Бајден је победио Трампа за нешто више од једног поена. Најновије анкете показују да су Бајден и Трамп статистички изједначени у држави.

Бела кућа је саопштила да је Бајден рекао свом тиму да ради са Мексиком како би осигурао да Кина не може да избегне америчке царине извозом челика у САД преко Мексика.

Прелазак на увоз челика и испитивање кинеске бродоградње најновије су мере Бајденове администрације за решавање онога што Вашингтон сматра неправедном економском праксом или решавање питања националне безбедности.

У фебруару, Бајден је наредио истрагу кинеских "повезаних возила" како би се утврдило да ли ће она омогућити кинеској влади да приступи подацима које паметни аутомобили прикупљају о својим возачима.

image