Свет

"Нова врста борбе против свих с другачијим ставом": Маја Санду потписала измене закона о издаји

Измена закона представља напад на плурализам и свакога ко не дели ставове проевропске владајуће партије, поручили су политичари из молдавске опозиције
"Нова врста борбе против свих с другачијим ставом": Маја Санду потписала измене закона о издајиwww.globallookpress.com © Fabian Sommer/dpa

Проевропска председница Молдавије Маја Санду потписала је у понедељак закон којим се проширују одредбе о издаји у кривичном закону те земље, што су осудили припадници опозиције и НВО Амнести интернешенел.

Амандмане је прошле недеље одобрио парламент, којим доминира Странка акције и солидарности председнице Маје Санду, са наводним циљем да се сузбију организоване криминалне групе за које власти тврде да су усмерене на дестабилизацију државе, преноси Ројтерс.

Критичари кажу да ће нови закон угрозити слободу говора и посао новинара пред октобарске председничке изборе и референдум о приступању Европској унији.

"Ово значи да, ако се противите, идете у затвор", рекао је Алексеј Лунгу из проруске опозиционе странке "Победа" која се противи уласку у ЕУ.

Влад Батинчеа из Социјалистичке партије, која се такође противи антируској политици владајуће странке, рекао је да закон представља "нову врсту борбе против народа, странака и политичара који имају другачији став. То је напад на плурализам", закључио је он.

Британска агенција наводи да измене подразумевају да ће се одредбе о издаји у ратном стању применити и на мирнодопске услове, да ће се затворске казне продужити и да се из одредби о издаји уклонити услов да она мора директно наносити штету држави. Такође се ствара нова категорија злочина за помагање страној држави.

Извршни директор молдавске гране Амнести интернешенела је прошлог месеца позвао је Санду да не потписује закон.

"Проширена дефиниција велеиздаје је нејасна и отворена за злоупотребу, што представља посебну претњу праву на слободу изражавања", навео је Тофан у саопштењу.

image