Свет

Агенција Мудис: Ванредни избори угрожавају кредитни рејтинг Француске

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Мудис" указује да потенцијална политичка нестабилност представља кредитни ризик с обзиром на "изазовну фискалну ситуацију" коју ће наследити следећа влада у Паризу
Агенција Мудис: Ванредни избори угрожавају кредитни рејтинг ФранцускеGetty © Cem Ozdel/Anadolu Agency

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Мудис" упозорила је данас да ванредни парламентарни избори у Француској представљају ризик за економску репутацију те земље.

Како се наводи, ванредни избори повећавају ризике за фискалну консолидацију Француске и потенцијално угрожавају њен кредитни рејтинг који се тренутно налази на нивоу "Аа2".

"Мудис" додаје да потенцијална политичка нестабилност представља кредитни ризик с обзиром на "изазовну фискалну ситуацију" коју ће наследити следећа влада у Паризу.
Тренутни "стабилни" изгледи за кредитни рејтинг би могли да буду смањени на "негативне" ако се њени дугови додатно повећају, преноси Ројтерс.

Коалиција коју предводи француски председник Емануел Макрон је на недељним изборима за Европски парламент (ЕП) завршила друга, далеко иза Националног окупљања, на шта је Макрон реаговао распуштањем парламента и расписивањем превремених парламентарних избора за 30. јун и 7. јул.

image