Свет

Менендез у проблему: Кључни сведок испричао на суду све о корупцији албанског лобисте

Кључни сведок корупције за коју је оптужен сенатор изнео је своју одбрану
Менендез у проблему: Кључни сведок испричао на суду све о корупцији албанског лобисте© Tanjug/AP Photo/Larry Neumeister

У случају суђења демократском сенатору Бобу Менендезу кључни сведок изнео је своју одбрану, а сенаторови адвокати цео дан провели су радећи на поткопавању сведока у случају за корупцију, пише "Политико".

У питању је Хозе Урибеа, човек из индустрије транспорта и осигурања у Њу Џерсију који је раније признао кривицу за подмићивање сенатора и његове супруге, а више пута су му постављали питања о његовом кривичном досијеу, који укључује историју преваре и лагања власти.

Урибе је у понедељак сведочио износећи живописне детаље о низу састанака са сенатором, укључујући и окупљање у дворишту где су пили алкохол. Рекао је да је купио за супругу демократе из Њу Џерсија нови "мерцедес бенз" 2019. како би стекао моћ и утицај на сенатора.

Урибе је желео да Менендез поремети истрагу државног тужилаштава у вези с његовим послом осигурања. Оптужена су још двојица бизнисмена за подмићивање сенатора, али оптужбе за подмићивање куповином аутомобила могу да зависе од тога како поротници оцене Урибеово сведочење.

Сведока су испитивали и за дела за која се изјаснио да је крив, а која нису повезана са Менендезовима.

"Ви сте веома добар лажов, зар не", упитао је адвокат Адам Фи.

Одбрана је покушала да удаљи Урибеа и сенатора, па су навели да њих двојица никад нису имали "писану комуникацију".

"За злочине за које је признао кривицу, Урибеу прети казна до 95 година затвора. Урибе је рекао да се нада блажој казни или избегавању затворске казне након сарадње са владом.

"Сведочење говори само за себе", рекао је Боб Менендез напуштајући судницу.

image