Свет

Корупцијски скандал албанског лобисте: Сенатор Менендез се брани оптужујући своју жену

Менендезу ово није први пут да одговара за примање мита, јер је већ 2017. оптужен да је вршио притисак на званичнике да реше спор око наплате "Медикера"
Корупцијски скандал албанског лобисте: Сенатор Менендез се брани оптужујући своју женуGetty © David Dee Delgado

Амерички сенатор Боб Менендез спреман је да оптужи своју супругу Надин зато што је примио мито, јер му је она, наводно, ускратила информације о поклонима које су добили од двојице бизнисмена, показује недавно отворени судски документ, преноси "Блумберг".

Ово откриће је уследило у уторак, када је отпечаћен документ суда из марта, у коме адвокати Менедеза траже од судије да се сенатору суди одвојено од супруге Надин.

Њих двоје су оптужени да су примали мито у готовини и златним полугама, као и један аутомобил, како би помогли тројици бизнисмена и влади Египта. Сенатор је оптужен и да је деловао као египатски агент.

Менендез би на суђењу могао да сведочи о поверљивим разговорима које је водио са супругом о вечерама са египатским званичницима, када му је Надин рекла да су јој двојица бизнисмена дала "извесне суме новца".

Окружни судија Сидни Стајн сложио се у уторак да овај документ показује да постоји раздор међу супружницима.

У документу се наводи и да би сенатор Менедез "могао да буде ослобођен кривице уколико би доказао одсуство недоличне намере." Надин би могла да буде оптужена да је скривала информације од супруга, или да га је навела да поверује да се у контактима са бизнисменима није дешавало ништа противзаконито.

Менендез раније није оптуживао своју супругу.

Обоје супружника су у јануару затражили од судије да им се суди одвојено, уз објашњење да ће изгубити права које произлазе из њиховог брака уколико се заједно суоче са оптужбама.

Како се наводи у документу Федералног суда на Менхетну, уколико би се сенатору судило заједно са супругом, то би га "приморало да направи немогућ избор између сведочења у своје име и избегавања да сведочи против своје жене."

Раније су адвокати Надин Менендез тврдили да би сведочење сенатора "могло да открије поверљиву брачну комуникацију."

Судија је раније одбио њихове захтеве за одвојеним суђењима. Међутим, ови захтеви су одобрен прошле недеље, из медицинских разлога које је навела његова супруга.

Суђење сенатору је заказано за 6. мај, а његовој супрузи за 8. јул.

Иначе, сенатор Менендез је познати албански лобиста, који је често давао антисрпске изјаве.

Менендезу ово није први пут да одговара за примање мита. Он је 2017. оптужен да је вршио притисак на званичнике да реше спор око наплате "Медикера", у корист свог пријатеља Саломона Мелгена.

Менендез се прошле године повукао са места председника Комитета за спољне послове, мада је одбио позив колега да поднесе оставку на функцију сенатора.

image
VV inauguration
banner