Свет

Још један независни кандидат на изборима у САД? Албански лобиста најавио могућу кандидатуру

Боб Менендез је одбио позиве колега демократа у својој матичној држави Њу Џерси да поднесе оставку на место сенатора, али је био приморан да се одрекне председавања Спољнополитичким одбором Сената
Још један независни кандидат на изборима у САД? Албански лобиста најавио могућу кандидатуруGetty © Spencer Platt

Амерички сенатор из редова Демократске странке Боб Менендез, кога тужилаштво у Њујорку терети за примање мита, изјавио је да се неће кандидовати за реизбор као демократа и најавио могућност да се кандидује као независни кандидат.

"Нећу се пријавити за предизборе Демократске странке у јуну. Надам се да ћу овога лета бити ослобођен оптужби и да ћу наставити са својом кандидатуром као независни кандидат на општим изборима", поручио је Менендез у видео снимку објављеном на интернету.

Тужилаштво је оптужило Менендеза за примање мита од бизнисмена из Њу Џерсија како би ометао истраге које су вођене против њих, као и због незаконитог деловања у својству агента египатске владе задуженог да омета рад правосудних органа, наводи Ројтерс.

Менендез се изјаснио да није крив по свим наведеним тачкама оптужнице, али је био приморан да се одрекне председавања Спољнополитичким одбором Сената, мада је рекао да неће поднети оставку као сенатор.

Почетак суђења Менендезу заказан је за 6. мај.

Менендез је српској јавности познат као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију да призна независност тзв. Косова. Он је током каријере изјављивао да је поносан што су САД 2008. године међу првима признале независност тзв. Косова.

image
VV inauguration
banner