Свет

Швајцарцима дојадили Украјинци: Преко мере искоришћавају привилегије – Сенат изгласао пооштравање

Швајцарски Сенат усвојио је два предлога за пооштравање привилегованог статуса за избеглице како би ставио тачку на "туризам", тј. то што поједини Украјинци у више наврата добијају статус С иако су га се пре тога одрекли како би се вратили у Украјину и за то добили помоћ
Швајцарцима дојадили Украјинци: Преко мере искоришћавају привилегије – Сенат изгласао пооштравањеwww.globallookpress.com © Volha Shukaila/Keystone Press Agency

Швајцарски Сенат је изгласао пооштравање правила за давање привилеговане заштите украјинским избеглицама како би се стало на крај "туризму" оних који користе тренутне повластице да више пута добију исту помоћ, наводи се у саопштењу објављеном на сајт парламента земље.

"Швајцарски Сенат је у среду усвојио два предлога за пооштравање правила у вези са такозваним С статусом, који је све мање прихватљив за швајцарску популацију", наводи се у документу.

Проблематично је, како се даље објашњава, то што се поједини Украјинци одричу привилегованог статуса, добијају средства за повратак у Украјину, а после неколико недеља се враћају у Швајцарску и поново захтевају и добијају статус заштите.

Сенат је због тога предложио да се С статус одузме или да се не обнови оним лицима која напусте Швајцарску на одређени период у случају да им је пружена помоћ за повратак или нека слична помоћ, или ако су статус С добили на неодговарајући начин.

Привилеговани статус С даје онима који га имају право на рад, самозапошљавање, осигурање, школовање деце, слободу кретања унутар и ван земље и могућност спајања породице.

Према подацима швајцарског државног секретаријата за миграције, закључно са 28. мартом, 65.829 Украјинаца имало је избеглички статус С у земљи. Од 24. фебруара 2022. године више од 24.000 Украјинаца га је изгубило.

image