Свет

Швајцарска пооштрaва правила за добијање социјалне помоћи за Украјинце

Правила ће за њих бити иста као и за друге избеглице, а више неће моћи да добијају помоћ ако возе скупа кола
Швајцарска пооштрaва правила за добијање социјалне помоћи за Украјинце© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Власти Швајцарске планирају да пооштре правила за добијање социјалне помоћи за избеглице из Украјине.

До сада су избеглице из Украјине у Швајцарској могли да задрже своје аутомобиле и користе их, без да им се због тога укине или умањи социјална помоћ.

То треба сада да се промени, како произилази из саопштења Конференције кантоналних директора установа за социјалну помоћ (СОДК).

Статус избеглице за особе из Украјине биће продужен до пролећа 2024.године, али ће правила за добијање социјалне помоћи бити прилагођена, како би била иста као и за друге избеглице.  

Тако ће убудуће бити узето у обзир имовина, као што су накит, аутомобили или некретнине у домовини приликом обрачунавања социјалне помоћи.

Избеглице из Украјине мораће убудуће да продају своју имовину, или да је користе за финансирање свог живота, пре него што буду добили право на социјалну помоћ.

Конкретно, то значи да избеглице из Украјине, које су већ дуже од годину дана у Швајцарској и поседују кола, морају да продају возило, пре него што добију право на социјалну помоћ.

Изузетак постоји само у случају да избеглице из Украјине возило користе за свој посао.

Поред тога, избеглице могу, ако не желе да продају кола, и добију помоћ државе, да предају таблице надлежним властима.

СОДК пооштравање правила образлаже тиме што различити третман избеглица наилази на све више критика.

Потпредседник СОДК Кристоф Амштад рекао је јавном сервису СРФ да је било много критика, пре свега када избеглице из Украјине скупим спортским возилима дођу испред социјалних установа.

Директор Дирекције за социјалну помоћ кантона Берн Гундекар Гибел каже да нема много украјинских избеглица које поседују возило.

"У кантону Берн само неколико стотина од око 7.000 украјинских избеглица има возила", казео је он.

Организација за помоћ избеглицама поздравила је пооштравање правила.

"У складу са једнаким третманом са домаћим становништвом то је разумљиво", рекла је портпарол те организације Елиане Енгелер телевизији СРФ.

image
VV inauguration
banner