Свет

Волимо ми вас, али на даљину: Француска не прима украјинске избеглице

Када је реч о пријему избеглица из Украјине, Француска знатно заостаје за остатком Европске уније
Волимо ми вас, али на даљину: Француска не прима украјинске избеглицеGetty © NurPhoto / Contributor

Процењује се да је 4,3 милиона украјинских избеглица побегло из земље са почетком Специјалне војне операције.

Уз помоћ статуса "привремене заштите" ЕУ, који стотинама хиљада људи даје право да раде, живе и студирају унутар граница блока, Украјинци су се преселили у земље широм Европе; од Пољске и Финске до Шпаније и Ирске.

Али у јануару, Француска је пријавила само 64.720 избеглица из Украјине под привременом заштитом. Насупрот томе, Немачка је примила више од 1,2 милиона избеглица, док је Пољска примила скоро милион, према подацима "Еуростата".

"Политико" примећује да је Француска угостила далеко мање Украјинаца од Ирске, Пољске, Чешке, Словачке, Бугарске и балтичких земаља. Мање од једног на 1.000 грађана.

Један од разлога је, наводи портал, годиште избеглица. Малолетници обично не улазе у статистику, а од 65.000 Украјинаца који су побегли у Француску, регистровано је свега 25 особа млађих од 18.

Други разлог је језик. Украјинци радије бирају словенско говорно подручје. Ту је и питање географије - односно близине, финансијске подршке избеглицама која је "значајно нижа" у Француској него у, на пример, Немачкој, као и бирократије која је, као и свуда, гломазна и спора.

И није Француска једина ЕУ земља у коју украјинске избеглице избегавају да оду. Ту су и Чешка, Шведска, Естонија.

Украјинцима не цветају руже ни у земљама које су их примиле. Велики број њих не ради, не зна језик, нема приступ лекару и образовању.

Око две трећине украјинске деце које живе у Пољској, Румунији и Молдавији не иде у школу, показују подаци организације "Сејв д чилдрен".

Уз то, "привремена заштита" ЕУ истиче у марту 2025.

"Прошле су већ две године, и сада је продужена за само годину дана. Ситуација је компликована и ЕУ би можда већ сад могла да се позабави тим питањем", рекла је порталу Наталија Хоменко која је из Кијева прво отишла код сестре у Београд, а одатле у Француску где су јој пријатељи нашли смештај и посао.

image
VV inauguration
banner