Свет

САД прошириле санкције Русији: Московска берза престаје да тргује америчким доларом и евром

Нове мере су усмерене на компаније у земљама попут Кине у покушају да "обесхрабре" трговину са Москвом
САД прошириле санкције Русији: Московска берза престаје да тргује америчким доларом и евромwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Амерички Стејт департмент и министарство финансија санкционисали су још 300 појединаца и ентитета у Русији и широм света под оптужбом да су повезани са московском "ратном економијом".

Из министарства наводе да су најновије мере усмерене на појединце и компаније за које се сумња да су омогућили Москви да избегне западни ембарго.

"Данашње акције погађају њихове преостале путеве за међународне материјале и опрему, укључујући њихово ослањање на кључне залихе из трећих земаља", рекла је министарка Џенет Јелен.

"Повећавамо ризик за финансијске институције које се баве ратном економијом Русије, елиминишемо начине за избегавање (санкција), и умањујемо способност Русије да користи приступ страној технологији, опреми, софтверу и ИТ услугама", додала је.

Према подацима Министарства финансија, мере су усмерене на више од 100 милиона долара трговине између Русије и њених страних партнера. Компаније и појединци у Кини, Киргистану и Турској нашли су се на листи санкција, а САД су кренуле на мете у источној и централној Азији, Африци, Блиском истоку и на Карибима.

Вашингтон је санкционисао више од 4.000 руских појединаца и компанија од фебруара 2022, са циљем да нашкоди војним напорима земље против Кијева. Тај потез САД долази уочи самита Г7 у Италији, где се Вашингтон надао да ће објавити напредак у конфискацији замрзнуте руске суверене имовине.

Међутим, САД и њихови савезници из ЕУ наводно нису у стању да се договоре о следећем кораку.

Москва "неће оставити без одговора агресивне акције САД", рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у одговору на саопштење Вашингтона.

У међувремену, Московска берза је саопштила да од сутра неће трговати америчким доларима и еврима због нових америчких санкција. 

У одлуци, која ће се примењивати од 13. јуна, наводи се да се на девизном тржишту и тржишту племенитих метала тргује свим инструментима, "са изузетком америчких долара и евра". Исто важи и за тржишта акција и новца и тржиште стандардизованих деривата.

Московска берза, Национални клириншки центар, Национални депозитар за поравнање, Руска национална компанија за реосигурање и СОГАЗ су 12. јуна потпали под нове антируске санкције САД.

image