Економија

Све мање користе доларе, половина трансакција сада у рубљама и јуанима

Оваква решења треба да преовладају, то је логика суверених економских и финансијских политика у мултиполарном свету, изјавио руски премијер Мишустин
Све мање користе доларе, половина трансакција сада у рубљама и јуанимаwww.globallookpress.com © Andrey Arkusha

Русија и Кина све више користе своје валуте у међународној трговини, а готово половина трансакција које ове државе спроводе сада су у рубљама и јуанима, открио је премијер Русије Михаил Мишустин.

Током видео-конференције са кинеском колегом Ли Кећијангом изразио је наду да ће употреба националних валута уместо америчких долара у међународној трговини наставити да расте.

"Ова транзиција ће се постепено убрзавати. Оваква решења треба да преовладају, то је логика суверених економских и финансијских политика у мултиполарном свету", рекао је руски премијер.

Миштустин је нагласио да и поред страних притисака и неповољних економских услова, трговина између Русије и Кине бележи двоцифрени раст, као и да је током првих десет месеци овде године њена вредност скочила скоро за трећину, па сада износи готово 150 милијарди долара.

"То је већ сад више него током целе прошле године. Као што су се лидери двеју земаља договорили, дугорочно она би требало да пређе 200 милијарди", рекао је Мишустин.

Русија и Кина су последњих година драстично повећале употребу својих националних валута у међусобној трговини, како би смањили зависност од долара и евра.

Москва већ дуже време спроводи политику "дедоларизације" у међународној трговини, као и већу употребу кинеског јуана. Поред употребе кинеске валуте у међународној трговини, поједине руске компаније почеле су да издају обвезнице у јуанима.

image