Свет

Бразилски аналитичар Пепе Ескобар: Светски хегемон на глиненим ногама

Геноцид у Гази, пише Ескобар, покренуо је нови антиколонијални талас против САД и Израела, који је запљуснуо читав Глобални југ
Бразилски аналитичар Пепе Ескобар: Светски хегемон на глиненим ногамаGetty © Deb Cohn-Orbach/UCG/Universal Images Group

Mултиполарност је била главна тема Санктпетербуршког економског форума, што је сасвим примерено, пошто је ово година у којој Русија председава БРИКС-ом, пише бразилски геополитичар Пепе Ескобар за сајт "Крејдл".

Самит БРИКС-а, који ће се одржати следећег октобра у Казању, биће кључан за исцртавање контура мапе пута ка мултиполарности.

За то време, док се свет приближава истинској мултиполарности, принуђени смо да, у улози пуких посматрача, гледамо геноцид који Израел врши над Палестинцима у Гази, наводи он.

Међународни суд правде (МСП) је, макар, наложио Израелу да прекине геноцидно бомбардовање у Рафи, где су израелске снаге спалиле чак и палестинску децу која су се скривала у шаторима, и то, да ствар буде гора, америчким ракетама, додаје Ескобар.

Глобална већина сада јасно види како функционише "међународни поредак заснован на правилима."

Наредба ИЦЈ да се заустави покољ у Рафи, уз намеру Међународног кривичног суда да затражи налоге за хапшење највиших израелских лидера због серије ратних злочина у Гази, довео је и Израел и САД у стање хистеричног лудила.

Званични наратив Запада је "нема геноцида у Гази"

То је контардикторно Мао Цедунгу, који је тврдио да је стварна снага у рукама оног ко држи пиштољ. Заправо, овде је реч о контроли наратива, што смо раније називали "меком моћи".

Али, досадашњи хегемон, САД, више не контролише "меку моћ". Глобална већина усавршава, у реалном времену, сопствене контраударе путем "меке моћи".

Међутим, озбиљне студије о хиперетноцентризму и системски социопатском карактеру израелског друштва не нуде много утехе када је у питању заустављање геноцида, пише Ескобар.

Алистер Крук, бивши дипломата са огромним искуством на терену, један је од ретких западњака који заиста разуме шта се дешава у Западној Азији.

У својим колумнама, Крук пише о суштинским последицама које је изазвао рат или геноцид у Гази, а то је расцеп у самом срцу Запада између "пројекта нелибералног социјалног инжењеринга", који се представља као либерализам, и пројекта "обнављања вечних вредности", које су некада "лежале у срцу европске цивилизације."

Додатни проблем је што су америчко-израелске структуре моћи повезане и што чине једну целину. Израелска верзија пљачке оличена је у колонијализму насељеника, а САД се, као што је сјајно објаснио Мајкл Хадсон, још од Другог светског рата, захтевају од "остатка света" да им исплаћује ренту.

Нови колонијализам САД и Израела

Данас глобална већина види и Израел и САД као оличење новог колонијализма, који почива на бесмисленим "правилима заснованим на међународном поретку", пише Ескобар, додајући да је "геноцид у Гази изазвао нови антиколонијални талас, који је запљуснуо читав Глобални југ".

То, међутим, није довољно. Нико не зауставља геноцид који се одвија пред нашим очима. То би било могуће само ако би се Израелу нанео разорни војни пораз, после кога би победници диктирали услове капитулације.

А то није изводљиво, или барем није још изводљиво.

Андреа Жок је професор етичке филозофије на Универзитету у Милану и један од најистакнутијих независних италијанских интелектуалаца, који нас води корак даље, у разматрање трагичне слепе улице којим се запутио Колективни запад.

Запад је, док је трајала хегемонија САД, имао само план А. Није постојао план Б. То показује да ће Запад наставити да примењује све облике принципа "завади па владај" против главних евроазијских сила - Русије, Кине и Ирана.

Жок тачно примећује да је Индија у великој мери под контролом.

То је раскрсница на којој се тренутно налазимо. Очекује нас или отворени, врући рат, или низ хибридних ратова између великих сила и њихових вазала, а то је у суштини трећи светски рат.

Жок додаје да постоје две главне методе које користи Запад, а то су рат и пандемија. Ово треба да омогући да се западна "коначна истина" још неко време одржи на глиненим ногама.

И то је крајње објашњење за непрестану, махниту ескалацију "вечних ратова" које тренутно води Запад, од Газе до Новоросије, закључује Ескобар.

image