Свет

Бразилски аналитичар Пепе Ескобар: БРИКС током 2024. припрема рађање новог света

Како је недавно изјавио главни саветник Кремља Јуриј Ушаков, ова организација ће радити на успостављању независног система плаћања, заснованог на дигиталним валутама, који би био повољан за владе, за обичне људе и за предузећа, исплатив и ослобођен политичких условљавања
Бразилски аналитичар Пепе Ескобар: БРИКС током 2024. припрема рађање новог светаGetty © Per-Anders Pettersson

БРИКС је удвостручио своје чланство почетком 2024, а пред њим су огромни задаци, попут интеграције нових чланица, разматрања будућих критеријума за пријем и, оно што је најважније, покретање механизама за заобилажење америчког долара, пише аналитичар из Бразила Пепе Ескобар за сајт "Кредл".

Широм Глобалног југа земље желе да се придруже мултиполарном БРИКС-у, а то је пут који води води у будућност без хегемона (САД). Током руског председавања, нагли пораст интересовања за БРИКС постао је незаобилазна тема.

Индонезија и Нигерија су међу кандидатима који ће се вероватно ускоро придружити, а исто важи за Пакистан и Вијетнам. Мексико је у веома сложеној ситуацији: како да се придружи, а да не изазове бес хегемона. А ту је још једна кандидатура - Јемена, који ужива подршку Русије, Кине и Ирана.

Како је изјавио заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков за ТАСС: "Морамо да обезбедимо платформу за земље које желе да се приближе БРИКС-у. Те земље ће моћи да сарађују без осећаја да су заостале у придруживању. Барем до састанка у Казању, који ће се одржати у октобру, требало би да одложимо разговор о даљем проширењу."

Рјабков наглашава да је тренутни приоритет "интегрисати оне који су се већ придружили". То значи, додао је, да "као десеторка радимо бар једнако ефикасно, или чак ефикасније, него што смо радили као петорка."

Рјабков додаје да је двоструко повећање броја чланица БРИКС-а, до којег је дошло 1. јануара 2024, "догађај без преседана за било коју међународну организацију."

На приватном састанку, са неколико одабраних појединаца на маргинама недавне мултиполарне конференције у Москви, министар спољних послова Сергеј Лавров говорио је о БРИКС-у, који, према његовом мишљењу, сада треба да ради на институционалном оквиру и да, за почетак, именује генерални секретаријат.

Како ће исход руских избора утицати на БРИКС

Исход председничких избора у Русији имаће огромни утицај на политику БРИКС-а. Нова руска влада положиће заклетву почетком маја. Очекује се да неће бити суштинских промена у руском Министарству финансија, Централној банци, Министарству спољних послова и међу највишим саветницима Кремља.

Ствари се сада убрзано крећу у правцу дедоларизације.

Све горенаведено представља кључно питање о коме се тренутно расправља у Москви, у оквиру руско-кинеског партнерства, а ускоро и међу осталим чланицама БРИКС-10: под хитно треба успоставити алтернативу плаћања у америчким доларима и повећати трговину међу "пријатељским државама".

Према Рјабкову, БРИКС за сада не би требало да ствара финансијски и монетарни савез и заједничку валуту, већ да створи системе плаћања, који не зависе од променљивог "међународног поретка заснованог на правилима".

Управо то је тема којом се већ бави министар за интеграције и макроекономију Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) Сергеј Глазјев. Како је објасио Глазјев, овај пројекат само чека на "зелено светло" руске владе.

Како је додао Рјабков: "Заједнички морамо да смислимо одговор који би био амбициозан, јер је немогуће и убудуће толерисати диктат Запада, али истовремено и реалан и ефикасан. Све то треба да буде представљено у Казању."

Покушајте да упоредите БРИКС, који осмишљава контуре нове геоекономске парадигме, са Колективним западом, који размишља једно о томе како да украде заплењену имовину Русије, у корист црне рупе какву данас представља Украјина.

Осим што је овај покушај усмерен против Русије, он са собом носи потенцијал да потпуно разбије тренутни глобални финансијски систем.

Главно питање је како заобићи амерички долар

Крађа руске имовине, уколико се догоди, уплашила би најмање две кључне чланице БРИКС-а - Кину и Саудијску Арабију. Такав потез Запада у потпуности би уништио и концепт владавине права, који, макар у теорији, стоји у темељима глобалног финансијског система.

Руски одговор ће, без сумње, бити жесток. Руска Централна банка могла би да конфискује имовину белгијског "Еуроклира", на чијим рачунима се налазе замрзнуте руске резерве.

Имовина "Еуроклира" у Русији износи отприлике 33 милијарде евра. То значи да "Еуроклир" остаје без капитала и да ће белгијска Централна банка морати да му одузме лиценцу, што ће изазвати огромну финансијску кризу.

То нас враћа на кључну тему дебате унутар БРИКС-а - како заобићи амерички долар у међународним финансијама.

Прошле недеље, главни саветник Кремља Јуриј Ушаков најавио је да ће БРИКС радити на успостављању независног система плаћања, заснованог на дигиталним валутама.

Ушаков је посебно нагласио "најсавременије инструменте, као што су дигиталне технологије. Главна ствар је да се уверимо да је то повољно за владе, за обичне људе и за предузећа, како да буде исплативо и ослобођено политичких условљавања."

image