Свет

Звезда ’80-их и(ли) Тони Блер: Како је Џејсон Донован "доспео" на Косово?

Скулптура у Урошевцу изазвала је подсмех корисника друштвених мрежа, који су били убеђени да је дошло до грешке
Звезда ’80-их и(ли) Тони Блер: Како је Џејсон Донован "доспео" на Косово?© Gareth Cattermole/Getty Images

Британци су у хистерији после откривања статуе некадашњег премијера Велике Британије Тонија Блера у Урошевцу, на Косову и Метохији.

Како преноси британски "Индепендент", лик са споменика неодољиво подсећа на аустралијског глумца и певача Џејсона Донована, који је "жарио и палио током 1980-их", а многима је прва асоцијација на њега хит серија "Суседи" у којој је глумио заједно са тадашњом партнерком Кајли Миног.

Фанови Џејсона Донована кажу да не могу да 'не виде' сличност између њега и статуе посвећене Тонију Блеру.

Скулптура је ове седмице откривена у Урошевцу у част великог поборника терористичке ОВК. Бивши британски премијер присуствовао је откривању статуе на булевару који носи његово име и обратио се посланицима на посебној седници у тзв. косовском парламенту.

Убрзо затим, Блеров бивши секретар Алистер Кембел је објавио фотографију статуе у покушају да подстакне бираче да гласају за лабуристе.

"Статуа Тонија Блера откривена на Косову", написао је Кембел. "Нисам сигуран где ће, ако игде, бити подигнуте статуе неком од пет премијера који су нашу земљу вратили уназад у последњих 14 година. Гласајте за лабуристе ако желите озбиљну владу која обавља ствари."

Објава је постала вирална, али уместо да привуче бираче, изазвала је подсмех корисника друштвених мрежа, који су били убеђени да је дошло до грешке.

"Откривена статуа Џејсона Донована, ЛОЛ. Требало би да буде Тони Блер", нашалио се један од њих на мрежи Икс, а други је духовито истакао да је "млади Џејсон Донован ухваћен како маше крају везе са Кајли" (Миног).

Вајар Агон Ћоса који је аутор скулптуре, одбацио је критике као "политичку кампању".

"То нема никакве везе са реалношћу", рекао је он за "Коху". "У Британији је тренутно предизборна кампања и секретар странке се похвалио како и друге земље цене њиховог лидера".

"Тамошњи политички ривали су почели да коментаришу, нашли су грубу слику некога ко на њега нимало не личи...Радио сам на овој статуи шест месеци. Величине је око два метра и нема много могућности да се превазиђу пропорције, карактер."

image