Србија и Балкан

Захвалност за агресију: Тони Блер се састао са Тониблерима (ФОТО)

Бивши британски премијер ужива статус хероја на тзв. Косову због своје улоге у његовом "ослобађању"
Захвалност за агресију: Тони Блер се састао са Тониблерима (ФОТО)Getty © Riccardo Savi / Stringer

Бивши британски премијер Тони Блер допутовао је на Косово и Метохију како би обележио 25 година од краја бомбардовања Југославије, а у Приштини га је дочекала Вјоса Османи са петорицом мушкараца по имену Тониблер.

Име, наводи "Политико", није лапсус (типфелер) већ је настало на "Косову" у Блерову част због улоге коју је имао у његовом "ослобађању".

Блер, који је као британски премијер помогао у организовању бомбардовања СР Југославије, данас ужива статус хероја у Приштини. Статуа бившег британског лидера требало би да буде откривена у среду и постављена на Блеровом булевару у Урошевцу.

Ово није први пут да се Блер сусрео са својим имењацима. Године 2010, током посете Приштини упознао је девет дечака названих у његову част и речено му је да је његово име "прилично уобичајено" на КиМ.

На посебној седници парламента која је заказана за његов долазак, Блер је посланицима рекао да не жали због свог залагања за "Косово".

"Срећем се са косовским избеглицама у камповима код Скопља, слушам њихове срцепарајуће приче о расељавању и окрутности, о њиховим лицима која очајнички траже помоћ, тражећи на мом лицу неки осећај да ли бих могао или бих могао да помогнем. Помогли смо и никада нисам пожалио", рекао је он.

Блер није једини светски лидер из 1990-их кога "цене" у Приштини. Бивши председник САД Бил Клинтон има улицу названу по њему, као и статуу високу 11 стопа, док бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт има свој споменик. Клинтон и Медлин су такође популарна имена међу косовским Албанцима.

image