Свет

Како је Најџел Фараж разбуцао изборе у Великој Британији

Животна мисија највећег британског заговорника брегзита била је да мучи Конзервативну странку. Сада би могао да је дотуче
Како је Најџел Фараж разбуцао изборе у Великој БританијиGetty © Handout / Handout

Пре свега две недеље, пројекат Најџела Фаража деловао је као пропали случај. Сада, међутим, има потенцијал да преокрене изборе у Великој Британији и заувек преобликује будућност британске политике.

Истраживање јавног мњења "ЈуГова" показало је да Фаражов стартап подухват, Реформа УК, испред свог дугогодишњег мејнстрим ривала, Конзервативне партије.

Анкета је изазвала панику у редовима торијеваца јер би ови избори могли да буду прекретница. Конзервативци, који су предводили Британију последњих 14 година, сада су на трећем месту и брзо падају.

Са мање од три недеље до избора, посматрачи из Вестминстера отворено спекулишу о томе да ли би Реформа могла у потпуности да уништи торијевце.

Изборни систем у Великој Британији не оставља много простора мањим странкама да освоје места у парламенту, чак и ако добију значајан удео гласова. Али ако Фараж успе да уђе у Доњи дом и обезбеди довољно гласова да своју странку квалификује за државно финансирање, то би могло да буде довољно да се "разнесе" британска политика.

"Наш посао је да представимо озбиљну алтернативу Британцима. Ово је озбиљан, средњорочни план да се замене торијевци и постану опозиција лабуристима", рекао је "Политику" Ричард Тајс, милионер бизнисмен који финансира Реформу.

У почетку, Реформа није личила на оно што већина Британаца сматра политичком странком. Формирана је 2020. од остатака Фаражовог претходног пројекта, Брегзит партије, која је заузврат формирана од остатака УКИП-а. Необично, Реформа је основана као друштво са ограниченом одговорношћу, са Фаражом као већинским акционаром и почасним председником.

Донедавно, Реформа је једва могла да приушти једног функционера са пуним радним временом и уопште није имала седиште. Гавејн Таулер, бивши посланик УКИП-а и Фаражов дугогодишњи сарадник, водио је операције из своје куће изван Лондона.

Иако су претходне године забележили неколико успеха, Реформа је махом била ван вестминстерског "бабла", што је делимично и разлог зашто је Сунак расписао ванредне изборе за 4. јул - жеља да се Реформа ухвати на брзину, док им недостају структура и ресурси да представљају озбиљну претњу.

У почетку је изгледало да се коцка исплатила. Фараж је најавио да се неће кандидовати на изборима, рекавши да нема времена за изградњу победничке кампање. Уместо тога, рекао је да ћe се фокусирати на америчку председничку кампању где подржава свог пријатеља Доналда Трампа.

Али у року од недељу дана, Фараж се предомислио - а са њим се променио и ток кампање. Торијевци су били збуњени, а Реформа је почела да јача у анкетама.

"Јуче сам узео слободан дан", рекао је Фараж новинарима на на брзину организованој конференцији за новинаре на којој је објавио своју одлуку. "Имао сам нормалан дан. Шетао псе. Мало пецао. Отишао у паб, знате - нормалан дан. То ми је дало времена да размислим и почео сам да осећам ужасан осећај кривице."

Део Фаражове мотивације је, коментарише "Политико", освета странци коју је напустио 1990-их због њене политике према ЕУ, али и чисто уживање у изазивању хаоса. На крају крајева, позвао је бираче да га пошаљу у парламент како би "нервирао" посланике.

Ако победи на изборима за Доњи дом, могао би озбиљно да изнервира многе.

Обезбеђивање места у парламенту плус најмање 150.000 гласова значило би да се Реформа квалификује парламентарну шему према којој се опозиционим партијама додељују значајна јавна средства за обављање својих дужности.

Странка ће такође привући донаторе, а ако гурне ногу у врата парламента, Фараж би могао да искористи тај успех да Реформу до 2029. претвори у главну опозициону и десничарску странку, али и да, захваљујући "пребезима" уништи Конзервативну партију изнутра.

Искусни стратези верују да би он то могао да изведе.

Изгледа да изванредна каријера једног од најутицајнијих британских послератних политичара још има шта да понуди.

image