Свет

Петер Пелегрини преузео дужност председника Словачке

Током данашње церемоније инаугурације, Пелегрини је положио заклетву, чиме је званично постао шести председник у историји независне Словачке
Петер Пелегрини преузео дужност председника Словачке© Zuzana Gogova/Getty Images

Петер Пелегрини, победник у другом кругу председничких избора у Словачкој и противник испоруке оружја Кијеву, преузео је данас дужност председника те земље.

Током данашње церемоније инаугурације, положио је заклетву, чиме је званично постао шести председник у историји независне Словачке.

Пелегрини је победио у другом кругу председничких избора у Словачкој 6. априла са 53,12 одсто гласова, а у то време је био на челу републичког парламента.

У другом кругу успео је да победи бившег министра спољних послова Ивана Корчока, који је имао прозападне ставове и залагао се за пуну подршку Кијеву.

Пелегрини дели мишљење словачке владе о потреби нормализације односа Братиславе са Москвом, чији је квалитет нагло опао после 24. фебруара 2022. године и сматра да су се санкције Русији у већини случајева показале као неефикасне, те да су негативно утицале на становнике Словачке.

Нови председник не одбацује идеју да ЕУ има јединствени приступ Руској Федерацији у вези са ситуацијом у Украјини, али примећује потребу да се узме у обзир утицај санкција на економије земаља заједнице.

"Приликом формирања става о том питању, Словачка треба да води рачуна о сопственим националним и државним интересима", рекао је раније Пелегрини.

Он је такође истакао да неће дозволити да Словачка буде увучена у сукоб у Украјини и одбацио идеју о слању страних јединица у ту земљу.

Овакав приступ, како је оценио, неће дати очекиване резултате и само ће довести до погибије хиљаде војника и цивила.

image