Свет

Кина о америчкој тајној кампањи: Престаните да трујете јавност лажима

Чињенице су више пута показале да Сједињене Државе шире лажне информације и каљају имиџ других земаља манипулишући друштвеним медијима, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан
Кина о америчкој тајној кампањи: Престаните да трујете јавност лажимаGetty © Costfoto/Future Publishing

Пекинг се нада да ће Вашингтон престати да шири лажне информације и да клевета друге земље, изјавио је данас портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан, коментаришући недавно истраживање Ројтерса да је, на врхунцу пандемије ковид 19, Пентагон покренуо тајну кампању како би "довео сумњу" у кинеске медицинске производе, поготово вакцине.

Према Ројтерсу, суочени са оним што су САД "схватиле као растући утицај Кине на Филипинима, нацији која је посебно тешко погођена смртоносним вирусом", на друштвеним мрежама је креирано "најмање 300" лажних налога, како би се критиковала ефикасност и безбедност прве вакцине доступне на Филипинима -"синовак".

"Чињенице су више пута показале да САД шире лажне информације, трују јавно мњење и каљају имиџ других земаља кроз манипулацију друштвеним медијима", осудио је Лин Ђиан и додао да ће Вашингтон "занемарити све истине како би наставио са клеветама".

Он је истакао да се Кина томе одлучно противи и нагласио да америчка кампања дезинформација против Кине "не циља само на њене вакцине, већ се осликава и у дискредитацији популарне иницијативе Појас и пут.

"Америчке дезинформације се односе и на ширење гласина о вишку капацитета националне производње електричних возила, која у стварности има велику понуду и потражњу", додао је.

Кинески званичник је указао да ова пракса Вашингтона није достојна "велике земље" и да разоткрива његово "лицемерје".

"Надамо се да САД могу да исправе свој менталитет, да преузму своје одговорности као велика земља и да престану да измишљају и шире лажне информације против других земаља", закључио је Лин Ђиан.

image