Свет

Трамп: Бајденова слабост гура свет у трећи светски рат

Трамп је упозорио да би нуклеарни рат могао да доведе до "затирања света" и нагласио да САД тренутно имају лидера који "није у стању чак ни да разговара" о том питању
Трамп: Бајденова слабост гура свет у трећи светски рат© Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Бивши амерички председник и републикански лидер Доналд Трамп упозорио је на могућност избијања трећег светског рата под садашњим руководством у Вашингтону, рекавши да ће он, ако буде изабран, променити курс.

Говорећи на кампањи у Детроиту, Трамп је нагласио да није започео ниједан нови сукоб током свог мандата 2017-2021, и обећао да ће, ако освоји други мандат, радити на обнављању мира, посебно у Украјини. 

Трамп тврди да "слабост и неуспех Џозефа Бајдена" доводе САД у "озбиљну опасност" и "гура нас ка трећем светском рату", сугеришући да је нанео више штете земљи него десет најгорих председника у историји САД заједно.

"Имамо много проблема у овој земљи, поврх тога, могли бисмо да завршимо у трећем светском рату јер имамо некомпетентног лидера који никада није требало да буде на том месту", нагласио је он.

Раније овог месеца, републикански лидер је упозорио да би свет могао да буде уроњен у разорни нуклеарни рат због Бајденовог наводног менталног пада. У разговору са водитељем Фокс њуза Шоном Хенитијем, Трамп је сугерисао да за разлику од лидера Русије, Кине и Северне Кореје, Бајден "није на врхунцу своје игре" и да никада није био "светионик" међу америчким политичарима. 

Трамп је упозорио да би нуклеарни рат могао да доведе до "затирања света" и нагласио да САД тренутно имају лидера који "није у стању чак ни да разговара" о том питању.

Током свог говора у Детроиту, председнички кандидат је такође критиковао Бајденову администрацију због "расипања новца на нивоима који никада раније нису виђени", посебно када је у питању наставак финансијске подршке Украјини, и назвао Владимира Зеленског "највећим трговцем који је икада живео".

"Сваки пут када дође у нашу земљу, врати се са 60 милијарди долара", рекао је Трамп и додао да сваки пут када Зеленски добије новац, одмах тражи још. 

"То се никада не завршава", нагласио је он и обећао да ће то питање бити "решено" пре него што поново преузме дужност председника.

Раније је Трамп изјавио да се сукоб у Украјини "никада не би догодио" да је он био председник у то време и рекао да би могао да га оконча за 24 сата ако добије још један мандат у новембру. Он, међутим, није прецизирао како ће остварити тај циљ.

image