Свет

Пјонгјанг: Част нам је да се заједно са Русијом боримо за међународну правду

Руски народ је храбар, воли своју отаџбину и ми са радошћу и као своје доживљавамо успехе које они постижу, пише главни севернокорејски лист пред данашњу посету руског лидера
Пјонгјанг: Част нам је да се заједно са Русијом боримо за међународну правдуGetty © Anadolu / Contributor

Част је борити се раме уз раме заједно са Русијом, "тако доказаним саборцем" за одбрану међународне правде, пише данас севернокорејски лист "Нодонг Синмун", најпознатији штампани медиј те земље, пред дводневну посету руског председника Владимира Путина, која ће почети данас.

У насловном тексту листа, Руси су окарактерисани као храбар народ, који страствено воли своју отаџбину, правду и мир. Из тог разлога је Русија принуђена да одговори на "прљаве провокације и претње непријатељских сила", те да се бори како би осигурала безбедност своје земље и мир у региону. 

Севернокорејески лист истиче да је Пјонгјанг одлучан да настави сарадњу са Москвом, у складу са руско-севернокорејском традицијом и пријатељством, које је до сада било овенчано "само победама".

"Наш народ са радошћу и као своје доживљава успехе које постиже руски народ, показујући мудрост, независност и марљивост у борби за изградњу моћне и просперитетне Русије. Посета друга председника Путина нашој земљи даће нови подстицај јачању добросуседских односа и сарадње наших земаља", закључује "Нодонг Синмун". 

Лист, такође, оцењује да је Специјална војна операција Русије у Украјини "свети праведни рат за одбрану својих суверених права, достојанства своје државе и развојних интереса". Влада Северне Кореје, како се даље наводи, изражава пуну подршку СВО и "осуђује опасне покушаје ширења пламена оружане конфронтације широм Европе".

Владимир Путин ће, подсетимо, данас допутовати у дводневну посету Пјонгјангу, који је последњи пут посетио 2000. године. Посета се организује на позив севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, који је у Русији био прошле године

image