Русија

Ким Џонг Ун послао писмо Путину: Желимо вам победу против хегемоније империјалиста и добро здравље

Русија и Северна Кореја данас славе 75. година од успостављања дипломатских односа
Ким Џонг Ун послао писмо Путину: Желимо вам победу против хегемоније империјалиста и добро здрављеwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун послао је данас телеграм председнику Русије Владимиру Путину, пожелевши победу руског народа у борби против "хегемоније империјалиста".

Телеграм је послат поводом 75. година од успостављања дипломатских односа између Русије и Северне Кореје. 

"Веома сам задовољан чињеницом да сам недавно био у званичној посети Русији и искрено разменио мишљење са другом Путином о развоју пријатељских односа Северне Кореје и Русије", поручио је Ким, уз наду да ће "руски народ увек бити победник у борби против истрајне хегемонистичке политике империјалиста, чувајући свој суверенитет, достојанство, безбедност и мир у земљи".

Председник Русије, с друге стране, истакао је данас да се односи две земље развијају у свим правцима и том приликом честитао Ким Џонг Уну 75 година од успостављања дипломатских односа. 

Како је пре два дана саопштило руско Министарство спољних послова, СССР је био прва држава, која је признала независност Северне Кореје. Одлучујућу помоћ у рату за самосталност Северној Кореји пружили су војници совјетске војске, који су 1945. ослободили Корејско полуострво од јапанских колонизатора, подсећа Москва.

"Данас руски и корејски народ везују блиске везе пријатељства, добросуседства и сарадње, која се заснива на принципима међусобног поверења и поштовања", навело је недавно руско МСП.

Након недавне посете Ким Џонг Уна Русији, у плану је и посета министра спољних послова Русије Северној Кореји. 

image