Свет

Блаћење Кине и слепило "фект-чекера": Докле сеже пропаганда Пентагона?

Чињеница да је Пентагон спроводио масовну пропагандну кампању против кинеских вакцина док Вашингтон оптужује Русију и Кину за "дезинформације" представља класичан пример "замене теза", кажу саговорници за РТ Балкан
Блаћење Кине и слепило "фект-чекера": Докле сеже пропаганда Пентагона?Getty © Kevin Frayer

У свету друштвених мрежа које никад нису биле богатије различитим "фект-чекерима", "прибанкингом" и политикама о ширењу дезинформација (како оних које то заиста јесу, тако и оних које долазе са префиксом руске), изгледа да неистина и даље може неометано да вршља, поготово када је шире САД.

То је показала нова репортажа Ројтерса, који је открио да је Пентагон у јеку пандемије ковида 19 оркестрирао кампању на друштвеним мрежама са циљем да укаља углед вакцине кинеског произвођача "Синовак".

Кампања је превасходно била усмерена на Филипине, који су били тешко погођени вирусом, а затим се проширила и на друге делове Азије и Блиског истока – не презајући, притом, од пласирања муслиманском становништву идеја да вакцине некад садрже свињски желатин, те да би кинеско цепиво требало забранити према шеријатском закону.

У реакцији на истраживање британске агенције, портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан је истакао да су "чињенице више пута показале да САД шире лажне информације, трују јавно мњење и каљају имиџ других земаља кроз манипулацију друштвеним мрежама".

Поставља се, међутим, питање, колико сличних кампања Пентагона (или других тела која се финансирају из истог буџета) усмерених против непријатеља/супарника/компетитора/"партнера" САД управо тече?

"Не треба имати било какве илузије да је ово ботовање било ограничено само на кинеске вакцине. Погледајте шта су радили са легитимним сумњама по питању лаптопа Хантера Бајдена пред прошле изборе", каже за РТ Балкан новинар Небојша Малић

Пентагонова кампања против "Синовака", односно Кине, указује на лицемерје Запада коме су дежурни кривци за ширење "дезинформација" управо Москва и Пекинг, сагласни су Малић и новинар Игор Мекина.

"То је класични пример замене теза: они оптужују дежурне кривце – Русију, Кину, кога год већ – управо за оне ствари које раде сами. Највећа иронија у тој причи је да су управо америчке власти као најстрашнију оптужбу против својих неистомишљеника користили оптужбе да су 'антиваксери'", додаје Малић.

Зашто "фект-чекери" нису ништа приметили?

Небојша Малић тврди да "фект-чекери" нису подигли узбуну због кампање Пентагона зато што сматра да су они "само још једна полуга пропаганде, која служи да цензурише и дезавуише било коју тачку гледишта која не одговара естаблишменту. Треба само погледати ко их финансира, с ким су у спрези, и све ће вам постати јасно".

Мекина, који живи и ради у Словенији, наводи да у тој земљи "те организације добијају новац од НЕД-а (Националне задужбине за демократију), америчке амбасаде и сличних, и вероватно због тога 'не гризу руку која их храни'".

Коментари нашег саговорника у складу су са налазима америчког истраживачког новинара Лија Фенга, који је у априлу писао о "широко распрострањеној" мрежи наводно независних организација и "фект-чекера", које финансирају УСАИД и НЕД, а који су слали слале "агресивне поруке које нису у складу са новинарском праксом" не би ли "одузели легитимитет критичарима" кијевског режима, како код куће, тако и у иностранству, укључујући и САД.

Мекина наводи да му чињеница да је Ројтерс објавио овакву репортажу буди трачак наде у професионалност западних медија, иако напомиње да то не значи да они у већем делу свог деловања нису потпуно у складу са водећом идеологијом њихових држава.

image