Свет

Узбуњивач из "Боинга": Неисправни делови можда коришћени у производњи авиона те компаније

У документу се такође тврди да су, када је "Боинг" прошлог јуна сазнао за могућу инспекцију Савезне управе за ваздухопловство (ФАА), многи делови премештени на другу локацију како би били "намерно сакривени од Управе"
Узбуњивач из "Боинга": Неисправни делови можда коришћени у производњи авиона те компаније© Tanjug/AP Photo/Elaine Thompson

Неки неисправни делови авиона можда су коришћени у процесу производње "Боингових" комерцијалних летелица, наводи се у данас објављеној новој притужби узбуњивача из те америчке авио-компаније.

Запослени у Боингу Сем Мохавк тврди да је, када је "Боинг" поново покренуо производњу модела "737 макс", након два смртоносна судара 2018. и 2019. године, у извештајима хе дошло до "повећања броја делова који нису испунили стандарде произвођача од 300 одсто", пренео је Си-Би-Ес.

Та мрежа додаје да, иако је требало да ти делови модела "737 макс" буду уклоњени из производње и пажљиво праћени, у извештају се наводи како им се губи сваки траг.

"Мохавк се плашио да се такви делови уграђују на моделе 737 и да би то могло довести до катастрофалног сценарија", наводи се у извештају.

У документу се такође тврди да су, када је "Боинг" прошлог јуна сазнао за могућу инспекцију Савезне управе за ваздухопловство (ФАА), многи делови премештени на другу локацију како би били "намерно сакривени од Управе".

Извештај је објављен у дану када би одлазећи извршни директор "Боинга" Дејв Калхун требало да сведочи пред Сенатом на Капитол Хилу због забринутости јавности у вези са безбедношћу авиона те компаније, након инцидента током једног лета почетком јануара.

Тада су некоришћена врата пала са потпуно новог "Боинговог" авиона "737 макс" у власништву авио-компаније "Аљаска ерлајнс", након чега је остала рупа на боку те летелице.

image