Свет

Узбуњивач: "Боингов" добављач редовно испоручивао дефектне делове

Сантјаго Паредес тврди да су из фабрике "Спирит еросистемс" излазили фалични трупови авиона
Узбуњивач: "Боингов" добављач редовно испоручивао дефектне деловеGetty © James Lauritz

Некадашњи радник највећег "Боинговог" добављача тврди да су кључни делови авиона редовно напуштали фабрику са озбиљним дефектима.

Сантјаго Паредес, који је радио за "Спирит еросистемс" у Канзасу између 2010. и 2022, рекао је да је откривао "од 50 до 100, 200" дефеката на труповима авиона који се испоручују "Боингу".

"Проналазио сам много шрафова који недостају, много савијених делова, понекад су чак и делови недостајали", рекао је Паредес, који је предводио тим инспектора производне линије "737 макс", у интервјуу за Би-Би-Си и Си-Би-Ес.

"Они су само желели да се производ испоручи. Нису их интересовале последице лоших трупова. Само су били фокусирани на испуњавање квота, распоред, буџет... Ако су бројке изгледале добро, стање трупа није било битно", навео је он.

Паредес је рекао да се редовно осећао под притиском да буде мање ригорозан током инспекција и да су га шиканирали јер је успорио производни процес покушавајући да се позабави овим проблемима.

"Увек су правили галаму око тога зашто их (проблеме) налазим, зашто их тражим", рекао је. На крају му је менаџер наредио да промени начин пријављивања недостатака како би се смањио број евидентираних приговора.

Када је томе успротивио, деградиран је и премештен у други део "Спиритове" фабрике. "Осећао сам да ми се прети, и осећао сам да ми се одмаже што сам изразио забринутост", рекао је.

"Спирит" и "Боинг" су се нашли под великим притиском у јануару, након што су са "Боинговог" 737 макс 9" авиона отпала врата док је био у ваздуху. Истражитељи су рекли да је врата у почетку поставио "Спирит", а касније их је уклонило особље "Боинга" како би се позабавило неисправним деловима.

Током 2018. и 2019. године, у две авионске несреће у којима су учествовали авиони "737 макс" погинуло је 346 људи.

Портпарол "Спирит еросистемса" рекао је за Би-Би-Си да се фирма "у потпуности не слаже" са Паредесовим наводима. "Боинг" је одбио да коментарише.

Паредесови наводи су укључени као сведочење у правном случају који су покренули незадовољни акционари "Спирита" који оптужују компанију да покушава да прикрије озбиљне и широко распрострањене недостатке квалитета, што компанија одлучно одбацује.

image