Свет

Комунистичка партија Вијетнама: Посета Путина је битан догађај

Посета председника Путина Вијетнаму убрзо након избора у Русији показује да он високо цени наш потенцијал, али и Комунистичку партију Вијетнама и њеног генералног секретара, поручују из Ханоја
Комунистичка партија Вијетнама: Посета Путина је битан догађајGetty © SOPA Images / Contributor

Посета председника Русије Владимира Путина Вијетнаму и то убрзо након још једне победе на председничким изборима указује да Русија и њен лидер високо цене потенцијал и престиж ове земље, рекао је за вијетнамску агенцију ВНА секретар Централног комитета Комунистичке партије те земље Ле Хоај Ћунг.

"Ово такође показује поштовање руског лидера према руководству Комунистичке партије Вијетнама и генералном секретару Нгујену Фу Тронгу, који је знатно допринео развоју билатералних односа", додао је Ћунг. 

"С обзиром на традиционално пријатељство две земље, снажну подршку, коју овом пријатељству пружају наши народи и досадашњим постигнућима, посета председника Путина је важан догађај за развој билатералних односа, искоришћавање потенцијала и предности обе стране и утврђивање нових области сарадње како би обе земље реализовале своје интересе и постигле заједничке циљеве", поручују данас из Комунистичке партије Вијетнама. 

Подсетимо, руски председник данас ће допутовати у Вијетнам, након дводневне посете Северној Кореји. То ће бити прва посета овој земљи од 2017. године.

Вијетнам је, иначе, давно успоставио стратешко партнерство са Кином, Русијом, Индијом, Јужном Корејом, а пре мање од годину дана и са САД, као и њеним савезницима – Јапаном и Аустралијом.

Амерички "Дипломат" подсећа да су за протекле две године лидери готово свих земаља које се у Вијетнаму сматрају за "свеобухватне стратешке партнере" посетили ту земљу, осим лидера две државе – Русије и Индије.

Ипак, посета председника Путина изазвала је незадовољство на Западу, те је тако из амбасаде САД у Вијетнаму стигла порука да "ниједна земља не би требало да пружи Путину платформу за промовисање агресивног рата".

Није искључено ни да је незадовољство Американаца изазвано тиме што Вијетнам није послао свог представника на недавни самит у Швајцарској, док је прошле недеље ипак послао заменика министра спољних послова на састанак чланица БРИКС-а у Русију. Вијетнам, притом, није чланица БРИКС-а.

image