Свет

"Бајденов Вијетнам": Прогресивни политичари упозоравају председника САД

Амерички конгресмени су упоредили пропалестинске протесте са демонстрацијама против Вијетнамског рата
"Бајденов Вијетнам": Прогресивни политичари упозоравају председника САД© Tanjug/AP Photo/John Hanna

Прогресивни политичари у САД упоредили су гушење пропалестинских студентских протеста са крвавим одговором на демонстрације против Рата у Вијетнаму пре 50 година, упозоривши Бајдена да би историја могла да се понови, пише "Политико".

Чланица Представничког дома САД из Мисурија Кори Буш је на Иксу обележила 54. годишњицу масакра на универзитету Кент стејт, када су припадници Националне гарде Охаја убили четири студента и ранили њих девет током демонстрација против Рата у Вијетнаму.

Она је недавне пропалестинске протесте упоредила са догађајима од пре више од пола века.

"На 54. годишњицу масакра у држави Кент, студенти широм наше земље су брутализовани због супротстављања бесконачном рату", написала је Бушова. "Наша земља мора научити да заиста подржава права на слободу говора и окупљања на којима је основана", додала је.

Њена колегиница из Минесоте Илхам Омар такође је упоредила актуелне протесте са онима од пре педесетак година.

"Пре 54 године, Национална гарда Охаја отворила је ватру на ненаоружане студенте на универзитету Кент. Студенти имају право да говоре, организују се и протестују против системских грешака. Не можемо ућуткати оне који изражавају неслагање, без обзира на то колико су њихови протести непријатни онима на власти", написала је она на Иксу.

И студенти који данас протестују против рата у Гази позивају се на наслеђе сличних демонстрација које су организоване против Рата у Вијетнаму.

Више од 2.100 људи је ухапшено током протеста на универзитетима широм САД од 18. априла, пренео је АП, а полиција је на кампусе често долазила у опреми за разбијање демонстрација. До сада није било смртних случајева у окршајима демонстраната и полиције.

Независни сенатор из Вермонта Берни Сандерс искористио је актуелне протесте како би критиковао актуелну америчку политику према Израелу и Гази, додајући да би она могла да буде "Бајденов Вијетнам".

"Веома бринем да се председник се Бајден доводи у позицију да је отуђио не само младе људе, већ и велики део демократа", рекао је он за Си-Ен-Ен.

image