Русија

Путин с председником Вијетнама у Пекингу: Наши односи су пријатељски и стари деценијама (ВИДЕО)

Руски председник састао се са својим вијетнамским колегом у оквиру Трећег међународног форума "Један појас, један пут"
Путин с председником Вијетнама у Пекингу: Наши односи су пријатељски и стари деценијама (ВИДЕО)© TANJUG/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Односи Русије и Вијетнама су дубоки и развијани су деценијама, изјавио је руски председник Владимир Путин током састанка са вијетнамским колегом Во Ван Туонгом у Пекингу.

"Односи између наших земаља развијају се на традиционално пријатељски начин. Следеће године се навршава 30 година од потписивања споразума о основама пријатељских односа наших земаља. Али односи између Русије и Вијетнама имају много дубље корене. И не треба говорити колико су наши народи блиски и како се то развијало претходних деценија", казао је Путин.

Руски председник је додао да је од 2015. године на снази споразум о међусобној трговини, а да се развијају и хуманитарне везе.

Во Ван Туонг је казао да Ханој Руску Федерацију сматра приоритетним партнером у спољној политици.

"Русија је за Вијетнам приоритетан партнер", истакао је Ван Туонг и нагласио да се у његовој земљи интензивно ради на планирању развоја сарадње са Русијом.

Како је истакао, Вијетнам никада није заборавио помоћ коју су му пружили Русија и СССР у време рата, када су се борили за слободу.

"У срцима многих Вијетнамаца сачуван је лик лепе Русије, руског менталитета, и добронамерних руских људи", истакао је лидер те земље.

Лидер Вијетнама је честитао Путину недавни рођендан и пожелео му да Русија под његовим руководством постане још јача и стабилнија, а самом Путину је пожелео здравље.

Во Ван Туонг позвао је руског лидера у званичну посету Вијетнаму, нагласивши да ће то обрадовати цео вијетнамски народ и постати основа за даљи развој.

image