Свет

Чиме се Марк Руте препоручио за место шефа НАТО-а

Дугогодишњи критичар Владимира Путина предводиће Северноатлантску алијансу
Чиме се Марк Руте препоручио за место шефа НАТО-аGetty © BSR Agency / Contributor

Одлазећи холандски премијер Марк Руте, жестоки критичар руског председника Владимира Путина и чврсти савезник Украјине, биће нови генерални секретар НАТО-а и на тој позицији ће заменити Јенса Столтенберга.

Руте (57) био је главни покретач слања војне помоћи Украјини и познат је по својим изјавама да је "пораз" Москве од виталног значаја да обезбеди мир у Европи.

Човек који је 14 година био на челу холандске владе и који је после мађарског премијера Виктора Орбана "најдуговечнији" премијер ЕУ, био је у ужем избору за читав низ међународних позиција, укључујући НАТО и Европски савет, наводи Ројтерс.

За место шефа војне алијансе "препоручио" се (и зарадио надимак "Марк тефлон") својом способношћу да избегне критике и преживи скандале и представи се као "обичан" човек који бициклом или старим "сабом" одлази на посао, предаје друштвене науке једном недељно у локалној средњој школи и седи у истом кафићу у центру Хага.

У Холандији важи за стабилног политичара који гради консензус – што му је на крају и обезбедило подршку свих чланица за положај шефа НАТО-а.

У време када је Доналд Трамп био председник САД, показао је да је у стању да "хендлује" Трампа. Европа мора да престане да "зановета" због Трампа, рекао је једном приликом и додао: "Морамо да плешемо са оним ко је на подијуму за игру."

Како подсећа "Гардијан", управо је Руте, "шаптач Трампу", био тај који је спасио НАТО самит 2018. године, када је Трамп побеснео због јадног издвајања ЕУ земаља, а нарочито Немачке, за одбрану.

Русија и Украјина

Рутеов однос са Путином затегао се 2014. када је изнад источне Украјине оборен авион који је полетео са амстердамског аеродрома Шипхол. За обарање авиона са 298 путника и чланова посаде оптужени су руски милитанти, а Руте је поручио Путину да је "бесан".

Од тог момента, на Западу је стекао репутацију европског лидера који се не плаши Владимира Путина.

"Немојте ментално прецењивати Путина. Много сам разговарао са човеком. Он није јак човек, није јак момак", рекао је Руте у једној парламентарној дебати.

Када је почела Специјална војна операција, Руте је описао руског лидера као "хладнокрвног, бруталног и немилосрдног".

НАТО мора бити моћан да се супротстави Москви, а други лидери Европске уније не смеју бити наивни према Путиновој Русији, рекао је тада.

"Неће се зауставити на Украјини ако га сада не зауставимо. Овај рат је већи од саме Украјине. Ради се о одржавању међународне владавине права", рекао је Руте Уједињеним нацијама у септембру 2022.

Издвајање за одбрану

На почетку свог мандата, Руте није улагао превише у одбрану. Потрошња је 2015. пала на рекордно низак ниво од 1,1 одсто, да би после СВО порасла на 1,6-1,7 одсто.

Слабо издвајање на одбрану нарочито је разбеснело источноевропске земље које су очекивале да ће место шефа НАТО-а припасти неком од њих – пре свих естонској премијерки Каји Калас.

Очекује се да ће ове године, Холандија коначно потрошити два одсто БДП-а на одбрану. Истовремено, земља је уложила и у своју војску и послала Ф-16 авионе, артиљерију, дронове и муницију Кијеву у вредности од 4,35 милијарди долара.

За разлику од Путина, неожењени Руте много воли Владимира Зеленског кога је назвао "човеком са мисијом" захваљујући коме је "Украјина успешна".

Руте о Србији

Када је као премијер прошле године посетио Србију, Руте је упозорио Београд и Приштину да њихов напети однос "изазива генерално велику напетост".

Позвао је их је да предузму кораке ка деескалацији тензија и нормализацији односа. "То је кључно и за шири регион и Европу у целини. Док бесни рат у Украјини, важније је него икад да делујемо заједно", рекао је 2023.

Посету Србији искористио је да позове Београд да подржи ЕУ и Украјину, "Кључно је да се заустави руска агресија и да се супротстави њеном негативном утицају на нашем континенту", рекао је тада Руте.

Како је пренео "Блиц", посету је искористио и да подсети Србију да је ЕУ њен највећи инвеститор и трговински партнер, а да холандска трговинска мисија представља везу између Србије и Холандије.

"Има много прилика за јачање те сарадње, на пример у зеленој транзицији. Апсолутно сам сигуран да можемо наставити да градимо партнерство са Србијом", рекао је.

Пет изазова за новог генсека НАТО

Бриселси "Политико" процењује да ће се Руте суочити са пет изазова када преизме функцију генералног секретара Алијансе 1. октобра – могућим повратком бившег америчког председника Доналда Трампа у Белу кућу, питањем војне подршке Украјини, европским лидерима наклоњеним руског председнику Владимиру Путину, притужбама из источног блока и недостатком новца за одбрану.

Радохоличар опседнут рутином

Руте је рођен 1967. као најмлађе од седморо деце у породици средње класе у Хагу. Прва жена његовог оца Изака – менаџера продавнице аутомобила – умрла је у јапанском логору у Индонезији. Њена породица је побегла из бивше колоније и поново почела од нуле у Хагу, а Изак се на крају оженио сестром своје покојне супруге, Рутеовом мајком.

Рутеов старији брат је умро од сиде, због чега је, како је рекао, схватио да "имаш само једну шансу за живот".

Магазин "Форин полиси", наводи да је Руте особа која воли контролу, иако одаје утисак спонтаног. Људи који су радили са њим кажу да је он "роб навика" и да мрзи изненађења јер због њих губи контролу.

Читав професионални живот радио је на менаџерским функцијама, прво у "Унилеверу", а потом је постао млађи министар за социјална питања 2002. године, лидер либералне партије ВВД 2006. и премијер четири године касније.

Воли да ради са људима које познаје и којима верује и интересује се са лични живот сарадника. Та "интимност" му омогућава да контролише односе са особљем и предвиђа њихове реакције.

Поверење за Рутеа је резултат рутине – како на послу тако и у приватном животу. Сваке године летује на истом месту са породицом, последњих 30 година сваке године остане по неколико дана у Њујорку са истим пријатељом у истом јефтином хотелу у Кинеској четврти, једе у истим ресторанима. У Хагу, пије кафу сваке суботе у истом кафеу, намирнице набавља у истом супермаркету, руча недељом на истом месту, наручује из истог ресторана исто јело.

Иако ти ритуали излуђују људе око њега, Рутеу помаже да учини свој свет "предвидљивијим" и организованијим јер, кажу холандске дипломате, "Руте никада није ван дужности".

"Он је политичка животиња чији се живот махом састоји од једне ствари: посла", наводи "Форин полиси".

Можда је највећа предност одлазећег холандског премијера била то што се чинило да се никада ништа није залепило за њега. Чак и 2021. године, када је његова коалиција дала оставку због скандала у којем је 20.000 породица, многе из мањинских етничких заједница, погрешно оптужено за превару у вези са субвенцијама за бригу о деци, он се опоравио, а ВВД је повећао број својих места на следећим изборима.

Такође је за длаку преживео гласање о неповерењу, као и парламентарни предлог којим се осуђује његово понашање и оптужује да подрива поверење јавности и да "не говори истину" током посебно тешких коалиционих преговора те године.

За њега, компромиси су бољи избор од принципа, а договори су бољи од садржаја. Руте је менаџер, а не визионар – његов омиљени цитат је наводно један од цитата бившег немачког канцелара Хелмута Шмита: "Људи са визијама треба да посете очног лекара."

image