Свет

Зеленски и Руте потписали безбедносни споразум између Украјине и Холандије

Украјински председник истакао је да је у документу Холандија подржала будуће чланство Украјине у Европској унији и НАТО-у
Зеленски и Руте потписали безбедносни споразум између Украјине и ХоландијеGetty © Alexey Furman

Украјински председник Владимир Зеленски и холандски премијер Марк Руте потписали су данас у Харкову билатерални безбедносни споразум између две земље.

"Документ укључује две милијарде евра војне помоћи Холандије ове године, као и даљу помоћ у одбрани у наредних 10 година", навео је Зеленски на друштвеној мрежи Икс.

Додао је да се у документу приоритет даје "обезбеђивању противваздушне одбране и артиљерије, са посебним нагласком на јачању украјинског ваздухопловства".

"Споразум формализује принципијелни став Холандије о јачању санкција Русији, надокнађивању штете и позивању агресора на одговорност", написао је Зеленски.

Поред тога, украјински председник је истакао да је у документу Холандија подржала будуће чланство Украјине у Европској унији и НАТО-у.

"Захвалан сам премијеру Рутеу на овом споразуму, који ће ојачати одбрану Украјине, укључујући одбрану Харкова, где смо се данас састали", навео је Зеленски.

image
VV inauguration
banner