Свет

Не занима га ЕУ и НАТО: Холандски премијер Марк Руте иде у политичку пензију

Један од најискуснијих европских политичара најавио повлачење из политике након 13 година на власти, тврди да није заинтересован за функције у НАТО-у и Европској унији
Не занима га ЕУ и НАТО: Холандски премијер Марк Руте иде у политичку пензију© Tanjug/AP Photo/Patrick Post

Холандски премијер Марк Руте најавио је да напушта политику након наредних избора, само неколико дана пошто је његова влада пала услед неслагања због имиграционе политике.

"У суботу сам одлучио да нећу предводити ВВД (Народну партију слободе и демократије) на наредним изборима", рекао је он холандским парламентарцима у понедељак.

Након што је његова влада пала, он је изјавио да има "енергије и идеја" да настави, али да је за викенд одличио да стави тачку на 17 година колико је провео на челу ВВД-а.

"Осећања су помешана. Волим ова тим, али мислим да је ово права одлука", поручио је он, преноси "Политико".

Као један од најискуснијих европским политичара, Рутеа су медији често повезивали са високим функцијама изван Холандије, између осталог у НАТО-у и Европској унији. Ипак, Руте је изјавио да није заинтересован ни за једну међународну функцију.

Руте ће остати на челу владе у техничком мандату до избора у новембру. Он је рекао да ће та администрација бити "ограничена" када је у питању доношење нових закона.

"Али увек постоје хитни проблеми који се морају решити што пре", додао је он, наводећи сукоб у Украјини, помоћ жртвама земљотреса у Гронингену и скандал о дечјем додатку који је ранијих година потресао његову владу.

Одлазећи премијер тренутно једном недељно предаје друштвене науке у локалној школи у Хагу. "Можда ћу то радити неколико дана", додао је он.

Рутеова одлука изазвала је буру на холандској политичкој сцени, како међу његовим савезницима, тако и међу противницима.

Питер Херма, лидер конзервативне Демохришћанске партије (ЦДА) која се налази у коалицији са Рутеом, рекао је да "има много критика на рачун вођења разговора око миграцији. Али након 13 година руковођења, остаје поштовање за човека који је целог себе посветио овој држави".

Лидер десничарске Партије за слободу (ПВВ) Герт Вилдерс захвалио је Рутео за његову "посвећеност", додајући да "иако његови избори нису били исти као наши, он их је донео верујући у њих и то заслужује поштовање".

Лидерка Фармерско-грађанског покрета (БББ) Каролин ван дер Плас - која би по истраживањима могла да освоји највећи број гласова на наредним изборима, више и од Рутеове ВВД - изјавила је да је "потпуно изненађена" његовом одлуком.

"Он је вредан човек, али није увек излази на крај са стварима како би требало. Он није неко ко је спреман да призна да је погрешио", додала је она.

Руте, који се на челу холандске владе налази од 2010. године, премијер је са најдужим стажем у историји те државе, а актуелна влада је четврта у низу коју предводи.

Од 27. лидера земаља ЕУ, само је мађарски премијер Виктор Орбан са својој функцији дуже од Рутеа.

Током својих 13. година на власти он је добио надимак "Тефлон Марк" због своје способности да се извуче из сваке кризе или скандала.

image