Свет

Америчка демократија: Демократе преко суда избацују независног кандидата с гласачких листића

Акције против РФК-а Млађег део су шире стратегије коју су демократе покренуле раније ове године у нади да ће задржати подршку бирача
Америчка демократија: Демократе преко суда избацују независног кандидата с гласачких листића© Kevin Dietsch / Staff

Са растом популарности независног председничког кандидата Роберта Ф. Кенедија Млађег, демократе појачавају своје напоре да га блокирају подношењем правних приговора и тражећи да се његово име избаци са бирачких листића у неколико држава, преноси Си-Ен-Ен.

Демократски национални комитет (ДНЦ) и "Клир Чојс" комитет који подржава председника Џозефа Бајдена и који је фокусиран на борбу против кандидата трећих страна, у протеклих месец дана успротивили су се Кенедијевом приступу гласачким листићима у такозваним "колебљивим" државама као што су Северна Каролина и Невада, али и у традиционално демократским упоришима.

У сваком од поднесака се тврди да је Кенеди прекршио државне законе који прописују како независни кандидати састављају папирологију потребну да би се квалификовали за гласање у држави. Демократе тврде да је Кенедијева кампања довела у заблуду бираче да потпишу њихове петиције, да је непрописно формирала мању странку да би олакшала квалификацију гласачких листића и да је починила процедуралне грешке у својим петицијама у пет држава.

Све ово је део шире стратегије коју су демократе покренуле раније ове године за борбу против Кенедијеве кампање у нади да ће задржати подршку бирача који су подржали Бајдена 2020. године, али би могли да размотре гласање за Кенедија у новембру, потенцијално утичући на исход избора за који се очекује да ће бити одлучени с малим разликама у броју гласова.

Кенеди је, пак, одбацио тврдње демократа и изразио уверење да ће превазићи изазове.

"Приговори су неозбиљни, а сваки случај који смо извели на суд лако смо добили и наставићемо", рекао је Кенеди за Си-Ен-Ен.

ДНЦ је формирао свој тим за борбу против кандидата трећих страна раније ове године, отприлике у исто време када је тим Бајденових савезника формирао "Клир Чојс". Донедавно, обе групе су се првенствено фокусирале на слање порука против кандидата трећих страна, посебно Кенедија како анкете све чешће показују раст његове популарности и пад Бајденове.

Канеди је оштро критиковао противљење демократа његовој кандидатури, сугеришући да напори да се он задржи ван гласачких листића чине изборе мање поштеним.

"Демократска странка чини све што може да обесправи људе", рекао је за "Фокс њуз" у марту.

Демократе "бране" своје поднеске против Кенедија као политички систем који функционише како је предвиђено.

Мет Бенет, извршни потпредседник у "Трећем путу", групи савезника Бајдена која се супротставља кандидатима трећих страна, тврдио је да демократе имају исто толико права да изазивају Кенедија, као и он њих.

"Прва мисија кампање треће стране је да ваш кандидат добије место на гласачком листићу. Ако мисли да то може, само напред. Али демократе и наши савезници имају пуно право да то оспоре", рекао је Бенет. "Ако победи (на суду), онда је на гласачком листићу, а ако изгуби, није. То је амерички систем. Тако то функционише."

image