Свет

Колики је утицај кандидата треће стране у изборном реваншу Бајден–Трамп

Кенеди би могао да буде посебно интересантан управо демократама који су разочарани постигнућима актуелног председника
Колики је утицај кандидата треће стране у изборном реваншу Бајден–ТрампGetty © Photo by Tayfun Coskun/Anadolu via Getty Images

У изборни реванш између некадашњег председника САД Доналда Трампа и актуелног шефа Беле куће Џозефа Бајдена умешаће се независни кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи, који је у досадашњим анкетама портала "Хил" имао близу десет одсто подршке, што га чини најзначајнијим трећим кандидатом у председничкој трци од бизнисмена Роса Пероа 1992. године.

Иако кандидати треће стране имају врло мале шансе да постану председници Сједињених Држава, они и те како могу да преокрену изборни ток, што се очекује и ове, 2024. године. Наиме, анкете су показале да Кенедијева кандидатура засад мало више штети Бајдену.

Анкета компаније "Харисикс/Форбс" спроведена 25. марта показала је да Трамп води у директном окршају с Бајденом – 46 одсто према 43. Уколико се у обзир узму Кенеди, те још два кандидата Корнел Вест и Џил Стајн, Кенеди добија 12 одсто, али Трамп и даље води у односу на Бајдена за три процента.

Друге анкете указују на већи утицај кандидата треће стране на Бајдена.

Анкета Универзитета Квинипијак спроведена од 21. до 25. марта показала је да је Бајден испред Трампа за три одсто, али само ако нема других кандидата. Уколико су пак укључени Кенеди, Вест и Стајнова, Кенедија би подржало 13 одсто гласача, а Трамп би у том случају престигао Бајдена за проценат.

Исту ситуацију је показало и Ројтерс/Ипсос истраживање почетком марта – Бајден испред Трампа за три одсто, односно Трамп води за један проценат ако су у трци и други кандидати, те опција да анкетирани могу да се изјасне као неодлучни.

С тим у вези, Демократска партија је појачала изборну кампању, формиран је тим чији је посао да предвиди опасности које стижу од кандидата треће стране.

По писању "Хила", Кенеди би могао да буде посебно интересантан управо демократама који су разочарани Бајденовим постигнућима, док његово презиме повезују са славним прецима чувене породице у историји Демократске партије.

image