Свет

ЕУ покушава да се заштити од вета Виктора Орбана

Мађарски премијер блокирао је већи број одлука у вези са Украјином
ЕУ покушава да се заштити од вета Виктора ОрбанаGetty © Simona Granati - Corbis / Contributor

Европске престонице смишљају начине да заштите одлуке ЕУ од употребе вета Виктора Орбана у тренутку када Мађарска преузима ротирајуће председавање блоком 1. јула.

Мађарски премијер је последњих месеци блокирао или одложио рекордан број одлука ЕУ која захтевају једногласност, делом како би натерао ЕУ да одблокира фондове који су замрзнути због забринутости Брисела за владавину права у земљи.

Као одговор на то, одлазеће белгијско председништво Савета ЕУ, које председава састанцима министара и поставља њихов политички дневни ред, понудило је неколико опција да се отежа Будимпешти да искористи своје право на вето, наводи се у документу у који је "Фајненшел тајмс" имао увид.

То укључује одредбе споразума ЕУ које дозвољавају да се неке одлуке доносе квалификованом већином уместо једногласно, као и да се захтева више објашњења од земаља када користе свој вето.

Белгијски документ, о којем би данас требало да расправљају министри за питања ЕУ, представља најновији покушај да се постави "заштитна ограда" од Орбана и његове вишегодишње кампање да ублажи санкције ЕУ Русији и супротстави се финансијској и војној подршци блока Украјини.

Четворо високих дипломата ЕУ кажу да је "опструкционизам" мађарског евроскептика достигао нивое без преседана последњих месеци. Мађарска тренутно блокира седам одлука које се односе на Украјину у вредности од 6,6 милијарди евра.

Због тога неке чланице блока траже оштрији приступ Будимпешти, укључујући и такозвану "нуклеарну опцију" - одузимање Мађарској права гласа. Та одлука би, међутим, захтевала консензус, а поједине земље - укључујући Словачку - имају резерве у погледу коришћења таквог алата.

image