Свет

ЕУ прети Мађарској због Украјине: Ви имате пиштољ, али ми имамо базуку и саботираћемо вам економију

Брисел би могао да блокира финансирање Мађарске, ако Будимпешта не скине вето на ЕУ помоћ Украјини
ЕУ прети Мађарској због Украјине: Ви имате пиштољ, али ми имамо базуку и саботираћемо вам економијуGetty © Ajpek Orsi / Stringer

Европска унија ће саботирати економију Мађарске ако премијер Виктор Орбан настави да блокира помоћ Украјини, пише "Фајненшел тајмс", позивајући се на стратешки документ званичника ЕУ.

Прошлог месеца Мађарска је ставила вето на додатних 50 милијарди евра помоћи ЕУ Украјини, а Орбан је обећао да ће зауставити било који будући финансијски пакет за Кијев. ЕУ сада планира да намерно циља на економске рањивости Мађарске, угрози њену валуту и подрије поверење инвеститора у Будимпешту.

"У случају непостојања договора (на самиту) 1. фебруара, други шефови држава и влада би јавно изјавили да у светлу неконструктивног понашања мађарског премијера (...) не могу да замисле да ће Будимпешти бити обезбеђена средства ЕУ", наводи се у документу који цитира "Фајненшел тајмс".

Даље је наведено да би без финансирања "финансијска тржишта и европске и међународне компаније могле бити мање заинтересоване за улагања у Мађарску".

Ово би могло "брзо да изазове даље повећање трошкова финансирања јавног дефицита и пад валуте", наводи се у извештају и подсећа да "радна места и развој у великој мери зависе" од страних финансија и ЕУ фондова.

Троје дипломата ЕУ изјавило је за "Фајненшел тајмс" да многе земље подржавају план. "То је уцена", објаснио је један од њих.

Другим речима: "Ово је Европа која говори Виктору Орбану 'доста је било, време је да се саберете. Ви можда имате пиштољ, али ми имамо базуку'", рекао је Муџтаба Рахман, директор за Европу консултантске куће "Јурејжа груп".

Мађарски министар за ЕУ Јанош Бока поручио је да Будимпешта неће "попустити под притисцима...Мађарска не успоставља везу између подршке Украјини и приступа фондовима ЕУ и одбија друге стране које то чине", рекао је он.

image