Свет

САД преговарају о слању израелских система "патриот" у Украјину

Трансфер батерија означио би промену у односима Израела са Москвом
САД преговарају о слању израелских система "патриот" у Украјину© picture alliance / Contributor

САД, Израел и Украјина су у преговорима да Кијеву испоруче до осам ПВО система "патриот" и споразум би, како наводи "Фајненшел тајмс," позивајући се на званичнике, ако буде потписан, означио промену у односима Израела са Москвом.

Израел је у априлу саопштио да ће почети да повлачи својих осам "патриот" батерија, старих више од 30 година, и да ће их заменити напреднијим системима.

Али батерије, које су коришћене у тренутном рату Израела са Хамасом, још увек нису расходоване из страха да би рат у Појасу Газе могао да се прелије на читав регион.

Ако се договор министара и високих званичника три земње реализује, такав трансфер би, наводно, променио одбрамбене способности Украјине. Земља тренутно има најмање четири система "патриот", које су им испоручиле САД и Немачка.

Украјина константно тражи од Запада системе противваздушне одбране, нарочито "патриоте" америчке производње. Прошле недеље, САД су објавиле да паузирају испоруку ракета пресретача "патриот" другим земљама како би дале приоритет снабдевању Украјини.

Израел је до сада био опрезан када је у питању Специјална војна операција у Украјини с обзиром на утицај који Москва има у Сирији, где израелско ваздухопловство често делује против иранских група.

image