Свет

Врховни суд САД одобрио да се бескућницима забрани боравак у јавним просторима

Овом судском одлуком локалним и савезним властима даје се већа слобода у решавању националне кризе бескућништва
Врховни суд САД одобрио да се бескућницима забрани боравак у јавним просторима© John Tlumacki/The Boston Globe via Getty Images

Врховни суд САД потврдио је данас прописе против боравка бескућника на јавним градским површинама које примењују власти у једном граду у савезној држави Орегон, како би спречиле бескућнике да спавају у парковима и на улицама.

Овом судском одлуком локалним и савезним властима даје се већа слобода у решавању националне кризе бескућништва, преноси Ројтерс.

Судије Врховног суда САД су гласале 6-3 за поништавање одлуке ниже судске инстанце која је закључила да је примена рестриктивних прописа у граду Грантс Пас у случајевима када нема доступног смештаја за бескућнике кршење Осмог амандмана Устава САД који забрањује "окрутне и неуобичајене" казне.

Конзервативне судије Врховног суда биле су у већини, док су три либерална члана судског већа била против примене ових прописа.

Судија Нил Горсуч, који је написао пресуду, образложио је да је бескућништво комплексан проблем:

"Његови узроци су многобројни. Такође могу бити различити јавни политички одговори неопходни да се тај проблем реши. У основи, питање које овај проблем поставља јесте да ли Осми амандман америчког Устава даје федералним судијама примарну одговорност за процену тих узрока и за осмишљавање адекватних одговора. Одговор је да не даје."

Бескућништво и даље остаје сложен проблем у Сједињеним Америчким Државама јер многи градови имају хроничан недостатак приступачног стамбеног простора.

image