Свет

Ко је бескућник у Калифорнији?

Чак 90 одсто њих је становало у Калифорнији и наставило да без крова над главом живи у округу где су последњи пут имали сталну адресу, а готово половина су људи старији од 50 година
Ко је бескућник у Калифорнији?www.globallookpress.com © © Panoramic

Готово половина свих одраслих бескућника у Калифорнији су људи старији од 50 година, а чак 90 одсто њих кров над главом изгубило је управо у овој америчкој савезној држави, резултати су великог истраживања Универзитета Калифорнија у Сан Франциску.

Налази су показали и да је 75 одсто бескућника наставило да живи у округу у којем су последњи пут имали сталну адресу, као и да готово девет од 10 људи каже да су високи трошкови становања главни разлог због којег не могу да обезбеде своја четири зида.

Истраживање калифорнијског универзитета у којем је учествовало 3.200 бескућника, оповргава нека уврежена мишљења о томе ко су људи који живе на улици у "златној држави", пренео је "Гардијан".

Резултати су показали да распрострањени стереотипи о томе да су бескућници углавном људи који долазе из других савезних држава како би искористили бенефиције у Калифорнији, као и да су то већином млади који су својевољно одабрали такав начин живота, нису тачни.

"Људи су бескућници јер су кирије превисоке. И имају веома мало опција", рекла је главни истраживач у студији калифорнијског универзитета др Марго Кушел за Асошијејтед прес.

У Калифорнији живи више од 171.000 бескућника, око трећине укупне ове популације у САД. Криза је постала катастрофа за јавно здравље последњих година будући да је старија популација принуђена да живи у шаторима, аутомобилима и другим привременим склоништима, а хиљаде их умире на улици сваке године.

Калифорнија се сматра најнеприступачнијом државом за становање, у којој радници са минималним зарадама морају да раде готово 90 сати недељно како би приуштили једнособни смештај.

Студија је показала и да је међу старијом популацијом 41 одсто њих први пут остало без крова над главом после 50. године. Већина учесника анкете рекла је да су трошкови становања постали превисоки пре него што су остали без дома, као и да су имали просечну зараду од 960 долара месечно шест месеци пре него што су постали бескућници.

Такође, готово половина је живела код породице или пријатеља шест месеци пре него што су остали без крова над главом, односно нису плаћали закуп. Они који су имали закупљену некретнину навели су да су у просеку обавештење да ће изгубити дом добили само десет дана пред исељење, а они који нису имали договорен закуп такво упозорење добили су само дан пре исељења.

Две трећине учесника истраживања навело је да је имало менталне и здравствене тегобе, више од трећине искусило је физичко или сексуално насиље у време бескућништва, а сличан проценат њих морао је да потражи помоћ хитних медицинских служби у последњих шест месеци. Приступ здравственој заштити за њих је велики проблем, а један од пет испитаника који имају терапију навело је да нису могли да је обезбеде, иако су то желели.  

Међу бескућницима највише их има из латино и црначке популације. Иако у општој популацији Калифорније црнци чине свега шест одсто, међу бескућницима чине 26 одсто, док је 35 одсто њих из латино популације, а 12 одсто су Индијанци и староседеоци.

Проценат заступљености ове популације у општем становништву Калифорније и проценат заступљености међу бескућницима у изразитој су несразмери, показало је истраживање, односно иако чине мањину у општем становништву, међу људима без дома су заступљени у високим процентима.

Истраживање је урађено на захтев гувернера Калифорније Гевина Њусома, али га није финансирала држава, додаје се у тексту.  

image