Свет

Норвешка забранила продају приватног земљишта на Арктику због националне безбедности

Ова продаја могла је да наруши стабилност архипелага и да угрози норвешке интересе, саопштило је министарство
Норвешка забранила продају приватног земљишта на Арктику због националне безбедностиGetty © Sebastian Kahnert/picture alliance

Норвешка влада забранила је продају приватног земљишта на арктичком архипелагу Свалбард без претходне и изричите сагласности државе, преноси "Блумберг".

Садашњи власници парцеле, која има површину 14.830 ари, покушали су да продају земљиште, саопштила је министарка трговине и индустрије Сесили Мирсет, додајући да су продавци били "спремни да земљште продају купцима који могу да оспоре норвешко законодавство на Свалбарду".

Ова продаја могла је да наруши стабилност архипелага и угрози норвешке интересе, додало је министарство, наводећи да ће убудуће за склапање уговора бити неопходна претходна сагласност владе.

Интересовање за арктички регион расте, јер климатске промене смањују површине под ледом, што отвара нове могућности за бродарство. Како додаје овај лист, постхладноратовска ера, коју је карактерисала демилитаризација и научна сарадња између земаља, доведена је у питање сукобом у Украјини.

Имовина у власништву Соре Фагерфјорд вреди око 300 милиона евра, изјавио је у мају адвокат који заступа власницу Пјер Килинстад. Више од једног века земљиште се налази у власништву норвешке компаније "Актиеселскабет кулспидс".

Како је у понедељак саопштила норвешка влада, ова мера смањује опасност од угрожавања националне безбедности Норвешке.

Ово земљиште нема употребну вредност, наводи се у саопштењу, али се налази у заштићеном подручју које подлеже строгим ограничењима.

image