Свет

САД бациле око на милион квадратних километара поморске територије, укључујући руски Арктик

Амерички планови би значили кршење међународног права, саопштила је Москва
САД бациле око на милион квадратних километара поморске територије, укључујући руски АрктикGetty © Johnny Johnson

Москва не признаје покушај Вашингтона да незаконито присвоји више од милион квадратних километара поморске територије, укључујући Арктик и Берингово море, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Руски представници су о томе обавестили Савет Међународне управе за морско дно. Савет се тренутно састаје у Кингстону на Јамајци и ради у складу са Конвенцијом УН о праву мора (УНЦЛОС) из 1982. године.

САД "једнострано покушавају да смање површину морског дна под надлежношћу Савета, а тиме и читаве међународне заједнице", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Стејт департмент је у децембру 2023. објавио свој пројекат "проширеног континенталног појаса", полажући јурисдикцију на око милион квадратних километара изван својих територијалних вода. УНЦЛОС дозвољава проширивање до 200 наутичких миља (370 км) од обале у светским океанима.

"Ови једнострани кораци САД нису у складу са правилима и процедурама утврђеним међународним правом", саопштило је руско Министарство спољних послова, напомињући да је Москва "блокирала последњи покушај Вашингтона да користи Конвенцију из 1982. искључиво за унапређење сопствених интереса".

УНЦЛОС дозвољава могућност проширења искључиве економске зоне (ЕЕЗ) неке земље ако може да докаже да се епиконтинентални појас протеже преко границе од 200 миља, али земље морају да поднесу петицију путем одговарајућих канала, као што је то учинила Русија 2015.

Москва је оптужила Вашингтон да се "фокусира на своја права и потпуно игнорише своје обавезе" када је у питању међународно право. Иако је учествовао у изради УНЦЛОС-а, САД га никада нису ратификовале.

Према руском Министарству спољних послова, нота у којој је Москва одбила да призна америчке претензије већ је достављена Вашингтону "преко билатералних канала".

Мапе које је објавио Стејт департмент показују да САД желе територију у шест области, укључујући Арктик и Берингово море дуж морске границе са Русијом. Вашингтон такође жели да присвоји делове морског дна северно од Маријанских острва у Тихом океану, као и код западне обале Калифорније. Све територије су много даље од линије од 200 миља.

У Атлантику, САД желе да заузму широки део морског дна изван своје линије од 200 миља, као и два дела Мексичког залива дуж границе са Мексиком и Кубом.

image