Свет

Одбрана албанског лобисте пуна "рупа": Сенатор Менендез крио паре у јакнама и чизмама

Тужиоци су пронашли значајне недоследности у исказима сведока
Одбрана албанског лобисте пуна "рупа": Сенатор Менендез крио паре у јакнама и чизмама© David Dee Delgado/Getty Images

Одбрана албанског лобисте Боба Менендеза, који се брани од оптужби за корупционашку аферу, озбиљно је нарушена, након што су тужиоци пронашли "рупе" у исказима сведока.

Канцеларија америчког тужиоца на Менхетну терети, наиме, брачни пар Менендез, сенатора и његову жену Надин Арсланиан, да су примали хиљаде долара мита (готовина, златне полуге, луксузна кола и др) у замену за коришћење моћи и утицаја у корист бизнисмена из Њу Џерсија и да су чинили услуге Влади Египта. 

"Политико" тако наводи да су тужиоци нагласили да је је форензички рачуновођа измислио податке које је Менендезов правни тим представио поротницима, а поткопали су и кључну тачку коју је изнела сенаторова сестра Каридад Гонзалес.

Иако је она тврдила да је увек могла да замоли свог брата да помогне пријатељима којима је то било потребно, тужиоци су показали текстуалне поруке које сугеришу да његова рођена сестра није добила такав ВИП третман какав су добили они који су Менендеза подмићивали.

Тако, на пример, када је комшиници његове сестре била потребна помоћ око питања имиграције, Менендез ју је упутио да контактира особље његове канцеларије, док је онима који су га подмићивали, Менендез прискакао у помоћ са све државним тужиоцем Њу Џерсија, канцеларијом америчког тужиоца у Њу Џерсију, или са високим званичником Трампове администрације.

Форензички рачуновођа Расел Ричардсон сумирао је године финансијске евиденције које су, чини се, потврдиле да је сенатор рутински подизао стотине долара готовине сваког месеца. Сенатор је рекао да је скривао новац како би избегао конфискацију владе због трауме са којом се, наводно, његова породица суочила на Куби. Записници не показују да ли је тај новац исти новац пронађен у торбама, чизмама и јакнама током ФБИ претреса његове куће у лето 2022.

Сведочење није обухватило гомиле од 10.000 долара у готовини пронађене у претресу Менендезове куће, пошто је Ричардсон рекао да никада није видео да Менендез повлачи толико новца одједном.

Неке од коверти с готовином пронађене у Менендезовом дому имале су отиске прстију једног од двојице сенаторових саоптуженика, Фреда Дајбеса, инвеститора за некретнине у Њу Џерсију чији је правни тим рекао да је Менендезовим дао поклоне у готовини и злату, али Менендезов правни тим демантовао да је то сенатор примио.

Гонзалесова, његова сестра, сведочила је да је у једном тренутку 1980-их знала да је њен брат чувао готовину у кутији за чизме у својој кући. То је, рекла је, "нормално" јер је "он Кубанац" и њихова породица је побегла из земље.

Други део одбране Менендеза заснива се на томе да му је жена Надин радила иза леђа, па су његови позвали њену сестру, Катју Табоуриан, да разговарају о њиховом раскиду.

Говорила је и о породичном наслеђу, у којем је у једном тренутку било и неколико килограма злата. Њој, међутим, није било јасно колико је породичног злата имала њена сестра, осим неких кованица и накита, који нису предмет овог процеса. 

Менендез је овдашњој јавности познат по изјавама против формирања Заједнице српских општина на тзв. Косову, фаворизовању лажне државе Косово и залагању за кажњавање Србије, као и по својим опаскама на рачун председника Србије Александра Вучића.

image