Свет

Менендез тражио психијатра на суђењу за корупцију: Новац скупљао због "страха од оскудице"

Амерички сенатор тврди да су златне полуге и стотине хиљада долара у кешу пронађене у његовом дому последица његовог "страха од оскудице", али судија није прихватио ту аргументацију
Менендез тражио психијатра на суђењу за корупцију: Новац скупљао због "страха од оскудице"© Tanjug/AP Photo/Stefan Jeremiah

Сенатор Боб Менендез не може да позове психијатра у свом суђењу за корупцију који би рекао да је сенатор развио "страх од оскудице" којим би оправдао стотине хиљада долара у готовини пронађених у његовом дому, за које савезни тужиоци кажу да потичу од мита.

Али списак значајних имена у Њу Џерзију и националној политици – укључујући неколико сенатора – може бити именован, а можда чак и позван на суђење, пише "Политико".

До ових догађаја дошло је током другог дана суђења демократи из Њу Џерзија, пошто је судија који је надгледао случај наставио да интервјуише потенцијалне поротнике.

Судија очекује да ће избор жирија бити завршен у среду ујутру. Након тога, тужиоци, Менендез и двојица саоптужених за подмићивање могу да дају увода излагања.

Очекује се да ће се тужиоци фокусирати на гомиле новца и златних полуга пронађених у Менендезовом дому у Њу Џерзију, наводи "Политико".

Менендез, који је рекао да рутински подиже готовину, желео је да позове психијатра који би рекао да је "његова породична историја" довела до тога да развије ментално стање које укључује "чување готовине у његовом дому као механизам суочавања".

Судија је, међутим, одбацио такву могућност.

Међу потенцијалним именима која би могла да учествују у суђењу као сведоци нашло се и неколико Менендезових колега из сената, између осталих, Марко Рубио, Кори Букер, Крис Кунс, Тим Кејн и Линдзи Грејем.

Нејасно је да ли неко од њих има значајну улогу у овом случају, или ће их једноставно проверити тужилаштво или тимови одбране.

image