Србија и Балкан

Откривен трећи човек у корупционашком скандалу у врху САД: Албанска мафија и сенатор Менендез

Након оптужби да је лобирао за Катар и Египат у замену за златне полуге и донације, откривена је веза америчког сенатора са Газмендом Литом - рођеним братом албанског политичара из Албанске демократске партије осуђеном за вођење коцкарница албанске мафије у Америци
Откривен трећи човек у корупционашком скандалу у врху САД: Албанска мафија и сенатор Менендез© Photo by Kent Nishimura/Getty Images

У случај сенатора Боба Менендеза, познатом по лобирању за Приштину, нападима на Србију и оптужбама за примање мита од Катара и Египта преко компаније за халал храну, умешан је и један Албанац повезан са албанском мафијом у САД, открио је "Дејли бист". 

Демократа из Њу Џерсија и председавајући Комитета за спољну политику Сената САД и његова супруга Надин Арсланијан су, према оптужници, примали мито од египатског бизнисмена и власника компаније ИС ЕГ Халал Ваела Хане и његовог инвеститора Фреда Даибеса, који је добијао донације од катарске краљевске породице.

Тужиоци су тврдили да је мито за брачни пар Менендез укључивао готовину, златне полуге, уплате за хипотеку за кућу, луксузно возило и друге ствари од вредности.

Међутим, сада се открива и да је активности америчког сенатора и компаније ИС ЕГ у Њу Џерсију помогао и Даибов дугогодишњи бизнис партнер рођен у Албанији - Газменд Лита звани Гас. Поред тога, у време (наводног) примања мита, Менендез је "сарађивао" са албанско-америчком лоби групом у коју је Лита био укључен, састајао се са његовим рођеним братом (Корабом Литом, чланом Албанске демократске партије који је у то време био члан албанског парламента) и са њим разматрао своје званичне изјаве. Ови поступци једног од најутицајнијих америчких сенатора подсећају на оне за које га терети америчко Министарство правде - да је давао бројне позитивне исказе о Катару у замену за мито.

Кораб Лита је 2019. године поделио фотографије са састанка са Менендезом наводећи да је његова странка од америчког сенатора добила подршку за спровођење низа реформи.

Газменд "Гас" Лита је био у Управном одбору ИС ЕГ Халал подружнице са седиштем у Индији а управљао је својим пословима из истог канцеларијског простора као и фирма (Еџвотер Њу Џерси) Ваела Хане који је окривљен заједно за сенатором Менендезом. 

Газменд "Гас" Лита се 2022. године изјаснио кривим за вођење коцкарнице у име албанске мафије. 

У судском поднеску из 2023. у вези са његовом условном казном, Лита је тражио дозволу да отпутује у своју родну Албанију и посети породицу. Бизнисмен је изјавио да планира да остане код свог брата.

Албанци и Менендез: Нераздвојни у предизборним кампањама

Током периода у којем је Газменд "Гас" Лита оснивао компаније у канцеларијама ИС ЕГ Халала и потписивао имовинску трансакцију са египатском владом, и док је суокривљени Ваел Хана претварао средства ИС ЕГ у златне полуге и поклоне за брачни пар Менендез, сенатор је дао изјаву у Комитету за спољне послове Сената САД понављајући позиве Кораба Лите за учешће бирача и његову забринутост за интегритет изборног процеса. Саопштење је такође садржало оно што изгледа као прикривено упозорење владајућој албанској Социјалистичкој партији, главном ривалу Албанске демократске партије Кораба Лите.

"Охрабрујемо албански народ да гласа. Позивамо власти да осигурају да бирачи могу да користе своје основно право без застрашивања и насиља. Такође очекујемо да се сви кандидати понашају у складу са демократским нормама чак и када енергично воде кампању. Пријатељи Албаније у Америци су више него икада посвећени подршци демократској и просперитетној будућности албанског народа", поручио је тада Менендез.

Лита и чланови његове породице у САД дали су значајне донације Менендезовој изборној кампањи у последњих деценију и по, при чему су многе од тих донација прошле кроз Албанско-амерички комитет за политичка питања, открива "Дејли бист". 

Албанско-амерички комитет за јавне послове је део непрофитне Албанско-америчке грађанске лиге, на чијем челу су бивши конгресмен из Њујорка Џо Диогарди и његова супруга Ширли Клојс. На веб сајту удружења лиге Гас Лита је наведен као члан одбора за организацију. У писму судији у афери са кладионицама и албанском мафијом, Диогарди је истакао да је Лита две деценије "давао своје време и финансијску подршку" Лиги и "о свом трошку сваке године био домаћин многих састанака" у ресторану који је водио са Даибесом, саоптуженим у случају Менендеза.

Сенатор и Албанско-америчка грађанска лига уједињени против Србије

Диогарди је навео да је централна сврха организације лобирање међу званичницима америчке владе о питањима која су релевантна за етничке Албанце који живе у Југоисточној Европи — а пре свега по питању Косова и Метохије.

Брачни пар Ширли Клојс и Џо Диогарди су по први пут почели да извештавају о састанцима са Менендезом и његовим особљем 2019. године, показују записи о лобирању у Конгресу. Сенатор и комитет на чијем је челу био брзо су постали главни фокус њихових напора, пошто је Лига тражила "саслушање о одбијању Србије да призна независност Косова, и о напорима САД да убеде више савезника да признају Косово као посебну нацију".

Како пише "Дејли бист", почетком 2020. године Менендез је почео више да се оглашава по питању Косова, придруживши се свом тадашњем колеги из Представничког дома посланику Елиоту Енгелу из Њујорка у потписивању писма Трамповом државном секретару Мајку Помпеу у којем је позвао на увођење санкција Србији и заговарао "оштрије тактике" Приштине у преговорима с Београдом.

Оптужени сенатор и његова супруга су наредног месеца присуствовали првом од неколико састанака Грађанске лиге, где га је Клојс позвала да убеди Грчку да призна тзв. независност Косова. 

У свом обраћању групи, сенатор је напао "однос Србије према албанској мањини", назвао "Косово" једним од најближих савезника САД и критиковао планове за оснивање Заједнице српских општина.

"Последње што треба да урадимо је оснивање енклава које је предложила Србија. То је рецепт за катастрофу", рекао је тада Менендез. У периоду који је уследио су се позиви да се Србија и председник Александар Вучић окриве за раст напетости на КиМ појачавали. 

Менендез је 2020. угостио председницу тзв. Косова Вјосу Османи и приштинског премијера Аљбина Куртија, а на јесен се поново обратио албанској лоби групи, након чега га је Клојс похвалила због "његових чврстих ставова о албанским приоритетима на Балкану". Са њим су и тада били његова жена и сада саоптужени.

"Ви сте једини западни лидер за кога знам да се историјски противио улози Србије и који је спреман да каже да не треба да правимо Заједницу српских општина, јер ће то потпуно исецкати Косово", рекла је Клојс и подстакла Менендеза да одржи комплетно саслушање Комитета за спољне послове о овом питању.

Након што је присуствовао још једном скупу Албанске грађанске лиге у фебруару 2023. године, које се поклопио са другом посетом приштинском премијеру, Менендез је у мају одржао саслушање "Процена политике САД за Западни Балкан" на коме су говорили специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле и изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Федерални органи тврде да је Менендез примио последњу уплату од Катара у сарадњи са Литиним партнером Даибесом.

Сенатор је, пише "Дејли бист", поново осудио Србију, наводећи како је "лично чуо од албанских лидера" да у држави малтретирају албанску мањину. Такође је још једном осудио план за формирање Заједнице српских општина на Косову и пожалио се да Стејт департмент врши "мали или никакав притисак на Београд".

Његова једина критика која није била упућена Србији односила се на то што су албанске власти ухапсиле кандидата, етничког Грка који подржава Демократску странку Кораба Лите.

Након што је Менендез оптужен у септембру, Вучић је коментарисао да је отворени противник Србије приштински лобиста сенатор Боб Менендез оптужен за подмићивање и коруптиван однос с тројицом бизнисмена из Њу Џерсија.

"Менендез, који је оптужен за лоповлук и криминал, што је примао све наше противнике одавде, највећи је албански лобиста после Елиота Енгела", рекао је тада председник Србије. 

Са друге стране, вође прозападног дела опозиције у Србији су 2022. године са Менендезом, парадоксално, разговарале о оснивању регионалног центра за борбу против корупције.

"Сенатору Бобу Менендезу, председнику Комитета за спољне послове америчког Сената и једном од најутицајнијих сенатора, изнели смо предлог о регионалном центру против корупције и организованог криминала у Србији. Тако повезани домаћи и међународни истражни бирои, тужиоци и судије, минимализовали би ризике, нарочито претње органима правосуђа", саопштила је тада потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, која се са Менендезом састала у друштву партијских колега Борка Стефановића и Драгана Ђиласа.

"Што више сазнајемо, ситуација са Менендезом постаје гора. Сада морамо да доведемо у питање толико његових спољнополитичких акција. Ово није особа која би требало да има приступ поверљивим брифинзима. Менендез мора да уради праву ствар и да поднесе оставку у Сенату", оценио је директор комуникација за Грађане за одговорност и етику у Вашингтону.

image