Свет

Мадуро: Венецуела се враћа дијалогу са САД

У својству званичног преговарача у Америку ће отпутовати Хорхе Родригез, али није наведено о којим темама ће се разговарати
Мадуро: Венецуела се враћа дијалогу са САД© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Председник Венецуеле Николас Мадуро обећао је да ће наставити преговоре са Сједињеним Државама, пошто је у телевизијском обраћању рекао да је Вашингтон контактирао с Каракасом предлажући да се поново успостави дијалог а након што су САД у априлу поново увеле санкције венецуеланској енергетској индустрији.

"Након два месеца размишљања прихватио сам, а следеће среде ће поново започети разговори с владом Сједињених Америчких Држава да се испоштују споразуми потписани у Катару и да се поново успоставе услови хитног дијалога", рекао је Мадуро, а пренео АП.

У својству званичног преговарача у Америку ће отпутовати Хорхе Родригез, додао је председник, не прецизирајући о којим темама ће се разговарати или где ће се одржати последња рунда дијалога.

Споразум постигнут у Катару у септембру 2023. који помиње Мадуро уследио је након вишемесечних преговора Венецуела и САД и обезбедио је размену затвореника између двеју земаља.

Уз то САД су суспендовале неке енергетске санкције Каракасу након што су се Мадурова влада и опозиција у октобру на Барбадосу договорили да одрже "слободне и поштене изборе 2024. под надзором међународних посматрача".

Међутим, санкције су поново уведене у априлу пошто су САД тврдиле да се Мадуро није придржавао "демократских принципа", док је Влада Венецуеле оптужила Вашингтон за кршење катарског споразума.

Председнички избори у Венецуели заказани су за 28. јул, а Мадуро се бори за трећи узастопни шестогодишњи мандат на челу државе. Главни противкандидат му је Едмундо Гонзалес Урутија.

Актуелни лидер је недавно упозорио на могућност насилног отимања власти будући да његови изазивачи, укључујући Едмунда Гонзалеса Урутија, нису потписали споразум о признавању резултата предстојећих избора.

Каракас је под америчким санкцијама више од 15 година. Вашингтон је одбио да призна Николаса Мадура за председника земље после избора 2018. и уместо тога прогласио је шефа Народне скупштине Хуана Гваида за привременог лидера земље.

Сва имовина владе Венецуеле је замрзнута у САД и забрањено је било какво пословање са америчким грађанима и компанијама.

image