Свет

Мадуро открива: У региону Есекибо налазе се тајне војне базе Јужне команде САД и кампови ЦИА

Задаци тих структура су припрема напада на становништво Тумерема, јужне и источне Венецуеле, и припрема за ескалацију против републике са циљем да заплене венецуеланске ресурсе, упозорава Николас Мадуро
Мадуро открива: У региону Есекибо налазе се тајне војне базе Јужне команде САД и кампови ЦИАGetty © Stringer/Anadolu Agency

Влада Венецуеле потврдила је информацију о присуству тајних војних база Јужне команде САД и кампова ЦИА у региону Есекибо, који је споран са Гвајаном, изјавио је председник те земље Николас Мадуро.

"Потврдили смо информацију да на територији Гвајана-Есекибо, која је привремено под управом Гвајане, постоје тајне војне базе Јужне команде и ћелије ЦИА за припрему напада на становништво Тумерема, тј. становништво југа и истока Венецуеле, као и за ескалацију против Венецуеле", казао је Мадуро на церемонији потписивања закона о заштити територије Гвајана-Есекибо.

Према његовим речима, спорни регион и Гвајану сада контролишу Јужна команда, ЦИА и америчка нафтна компанија "ЕконМобил", са циљем да заплене венецуеланске ресурсе.

"Они контролишу Конгрес, две странке које чине владу и опозициону већину, целу владу, као и одбрану и полицију Гвајане", додао је Мадуро.

Током церемоније у палати Мирафлорес, Мадуро је потписао Органски закон о заштити Есекиба, одобрен у првом читању прошлог децембра.

Закон успоставља нову венецуеланску државу западно од реке Есекибо, укључује активирање плана социјалне помоћи за целокупно становништво тих земаља, попис становништва и издавање докумената.

"Прелазимо у нову фазу. Расписали смо референдум и захваљујући његовој снази, а сада и снази Органског закона за одбрану Гвајане-Есекиба, имамо неопходне алате да у националном јединству, са највећим националистичким и патриотским жаром, Венецуеланци могу да крену напред у свеобухватној обнови историјских права на Гвајану-Есекибо", нагласио је он.

Спор Венецуеле око територије Есекиба са Великом Британијом и касније суседном Гвајаном, траје још од 19. века. Влада Боливарске Републике појачала је напоре да ту територију врати земљи након што су гвајанске власти почеле да предају минералима богата подручја спорног шелфа нафтним компанијама ради развоја.

image
VV inauguration
banner