Русија

Захарова упозорила да Американци олако одбацују дојучерашње савезнике

Портпаролка руског министарства спољних послова је указала да би белоруску опозиционарку Светлану Тихановску и садашњег председника Украјине Владимира Зеленског могла да задеси судбина Гваида и Авганистанаца
Захарова упозорила да Американци олако одбацују дојучерашње савезникеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова упутила је поруку грађанима који су побегли из земље да ће им бити интересантно да знају како ће се "краткотрајни добротвори" поступити са њима.

"Све више се у политичким и државним круговима у Вашингтону појављује ненаметљива теза: Хуан Гваидо, којег САД и њихове марионете признају као 'председника Венецуеле', више се не сналази и време је да Американци сиђу са овог брода који тоне", написала је Захарова на Телеграму.

Према њеним речима, то је сада актуелна тема, које се дотакла и бивша помоћница државног секретара за Кубу и Венецуелу, Кери Филипети. Она је изјавила да је Мадуров режим ојачао, а да је опозиција слабија него што је била раније. Гваидов "имагинарни трон" се заиста заљуљао.

"Чињеница да ће САД ићи ка легитимној влади Николаса Мадура била је јасна још када је Вашингтон дозволио Италијанима и Шпанцима да купују венецуеланску нафту. Сада се прича о томе да се дозволи америчком нафтном и гасном гиганту 'Шеврон' да послује са Венецуеланцима", навела је Захарова.

Она је такође додала да "режим једностраних санкција постепено слаби и да никакви долари неће моћи да помогну опозицији, јер највећи заступник санкција Венецуели, сенатор Боб Менендес, тешко да ће се сада заузети за Гваида".

Руска званичница оценила је да је "венецуеланска нафта била хитно потребна због енергетске кризе, а да стручњаци предвиђају да се ближи датум преговора о помирењу са званичним Каракасом".

"Наравно, ово је лоша вест за Хуана Гваида. Да ли су САД поуздане као партнер? Хиљаде напуштених Авганистанаца, бивших службеника проамеричке администрације у Кабулу, могло би да каже више о томе. Гваидо ће им се ускоро придружити. Иначе, Светлана Тихановска и Владимир Зеленски такође могу полако да се припремају за исти сценарио. То је једносмерна улица, без повратка", поручила је Захарова.

Како је руска званичница написала, "када желите бомбону, омот од бомбоне баците. А бомбона са истеклим роком, баца се и без распакивања".

image