Свет

Проблемима Ф-35 никад краја: Док се чека надоградња, авиони изложени временским непогодама

Због константних одлагања пројекта надоградње, најсавременији амерички борбени авиони стоје паркирани на отвореном
Проблемима Ф-35 никад краја: Док се чека надоградња, авиони изложени временским непогодамаGetty © Nick Ut

Уколико вишенаменски борбени авиони пете генерације Ф-35, који стоје на отвореном у Тексасу где се чека надоградња њихових компоненти, претрпе штету услед временских непогода, амерички порески обвезници биће принуђени да плате неколико милиона долара за њихову поправку, наводи се у саопштењу агенција за надзор Пентагонових уговора, преноси "Блумберг".

Ово откриће Агенције за управљање уговорима о одбрани, најновији је обрт у причи о авиону компаније "Локид Мартин", који је већ произвео трошак већи од 1,8 билиона током свог постојања – укључујући развој, производњу и одржавање – и тиме постао најскупљи систем наоружања у историји.

Главни разлог за то произлази из стандардне клаузуле у уговорима о војним авионима, која ограничава максималну цену поправке или замене коју плаћана компанија произвођач на 100.000 долара по авиону, наводи се у саопштењу поменуте Агенције.

Остатак средстава за поправку/замену је дужан да обезбеди Пентагон, а вреди подсетити да је цена производње појединачног Ф-35 од 82,5 до 109 милиона долара, у зависности од варијанте.

"Ово осигурање функционише веома слично као комерцијално осигурање аутомобила и авиона. Под условом да уговарач испуњава одредбе и услове преузимања, онда ће САД покрити трошкове изнад одбитка, уз неколико изузетака", пише у саопштењу.

"Уколико је летелица у потпуности изгубљена, онда би САД или покриле трошак производње нове летелице или одлучиле да не мењају изгубљени авион. Покривају се штете узроковане торнадом, градом и олујом, међутим, штета коју је проузроковао механичар утврђује се од случаја до случаја у зависности од задатка који се обавља", додају из Агенције.

Позивајући се на безбедносне разлоге, "Локид мартин" и челници пројекта Ф-35 не желе да прецизирају колико авиона је паркирано у њиховом комплексу у Форт Ворту у Тексасу, као и да ли се налазе на затвореном или отвореном.

Са друге стране, члан Представничког дома из Републиканске странке и члан комитета који се бави Оружаним снагама, Роб Витман, је средином маја изјавио да ће најмање 100 авиона Ф-35 бити на "бетону" до јула.

Према писању "Блумберга", ове летелице тамо чекају на унапређење софтвера и хардвера под ознаком ТР-3, а ради се о програму који је више пута одлаган. Први авиони који су прошли ову надоградњу, требало је да буду испоручени војсци још у јулу 2023. године, али се у међувремену појавило више проблема у новом софтверу и интегрисаном процесору за борбене мисије.

Због тога се очекује да ће надоградња ТР-3 сада коштати дупло више од 718 милиона, што је било предвиђено на почетку.

Још један проблем по америчку војску представљају и временске непогоде. Наиме, иако до сада ниједан од паркираних авиона није оштећен, летње олује у Форт Ворту често су праћене градом и ветровима који дувају брзинама до 100 км/ч, оцењује метеоролог Џенифер Дан за поменути лист.

Ове олује се према њеним речима погоршавају на јесен, када се повећава вероватноћа од града, јаких ветрова, торнада и поплава.

"Одржавамо највиши ниво безбедности и заштите авиона Ф-35. Досадашњи резултати тестирања ТР-3 су у складу са нашим проценама о року испоруке првог авиона са ТР-3 пакетом, способног за борбену обуку у трећем кварталу који почиње 1. јула", написао је "Локид" у свом саопштењу.

У међувремену, појавила се и информација да ова компанија ускоро више неће имати места за смештај авиона, те да ће морати да осмисли како да прими додатан број летелица, што је потврдила и Државна агенција за инспекцију.

Стога су се појавиле и шале на рачун "Локида", у којима се наводи да ако отворите било коју гаражу у граду Форт Ворт, у њој ћете наћи паркираног Ф-35.

image