Свет

Нови проблеми Ф-35: Пластика која вири из крила и контаминирано гориво са металним опиљцима

Почетком децембра је на једном од авиона откривена је пластична шпахтла која је вирила из преклопа крила и то након што је тај авион летео. Пластична алатка откривена је током постлетне инспекције ваздухоплова
Нови проблеми Ф-35: Пластика која вири из крила и контаминирано гориво са металним опиљцимаGetty © Jeff J Mitchell

Метални опиљци у контаминираном гориву, неправилно састављени делови и пластична шпахтла која вири из крила, само су неки од недостатака откривених у пет нових авиона Ф-35Ц "џоинт страјк фајтер", испоручених ескадрили америчких маринаца у Калифорнији 2023. године, наводи се у наводно званичном документу војске, до ког је дошао портал "Дифенс њуз".

Наиме, Маринска ловачко-јуришна ескадрила 311, позната по ознаци ВМФА-311, стационирана у Сан Дијегу открила је читав низ проблема на својим Ф-35, који захтевају више од 700 сати поправке и већ су узроковали губитак чак 76 тона горива, наводи се у документу од 7. јануара. Како преноси "Дифенс њуз", аутор овог документа је командант ВМФА-311 потпуковник Мајкл Фишер.

Тако је почетком децембра, на једном од авиона откривена пластична шпахтла која је вирила из преклопа крила и то након што је тај авион летео. Пластична алатка откривена је током постлетне инспекције ваздухоплова.

Најгоре од свега, по америчку војску, јесте што је код свих пет испоручених летелица гориво било контаминирано критоксом - машћу за подмазивање, док су три авиона у гориву имала и металне опиљке. Због критокса је резервоар сваког Ф-35Ц морао да буде испражњен и напуњен два до три пута, како би се квалитет горива подигао на прихватљив ниво, док су три летелице са опиљцима изискивале додатни циклус пражњења и допуне, наводи се у документу.

Стога је, пише Фишер, ескадрила за читав процес морала да потроши чак 76.600 кг горива, будући да се током допуне и пражњења ново гориво такође контаминирало. Поред тога, на неколико млазница откривено је да заптивке и други делови нису правило уграђени, те су морали да буду уклоњени и замењени.

Ипак ни то није био крај мукама, па Фишер наводи и да су код појединих авиона установљени недостаци на уређајима за регулисање напајања и топлоте, електронским уређајима, пилотским дисплејевима у кокпиту и кочионим склоповима.

"Ово није свеобухватна листа и од овог извештаја дошло је до кварова других компоненти", написао је Фишер.

Важно је нагласити да је ВМФА-311 пет авиона Ф-35Ц, који појединачно коштају 94,4 милиона долара,  добила директно из фабрике "Локид мартин", те да је непосредно по њиховом пристизању обављено испитивање ради увођења у употребу. 

"Оперативност Ф-35 наставља да задаје муке Маринском корпусу и деградира нашу способност да будемо сила за одбрану наше државе", рекао је Фишер.

"Број покварених делова, утрошених радних сати и изгубљених летова је неприхватљив", закључио је командант ВМФА-311.

image