Свет

Како најскупљег учинити још скупљим: Трошкови одржавања авиона Ф-35 премашиће 1,5 билион долара

Нова процена показује да војска већ годинама покушава, премда са малим успехом, да Ф-35 учини јефтинијим за летење смањењем трошкова за резервне делове, као и трошкова за објекте за одржавање
Како најскупљег учинити још скупљим: Трошкови одржавања авиона Ф-35 премашиће 1,5 билион долараGetty © Tayfun Coskun/Anadolu Agency

Како је саопштио амерички Надзорни орган владе (ГОА), најскупљи авион Ф-35 компаније "Локид Мартин" постаје још скупљи, преноси "Блумберг".

Девет година након што је Марински корпус прве авионе Ф-35 прогласио оперативним, Пентагон предвиђа да ће трошкови одржавања млазњака премашити 1,5 билион долара, што је 44 одсто више него што је предвиђено у 2018. години, саопштила је владина служба у понедељак.

То је још један забрињавајући знак за Ф-35, који се сматра "најтајнијим и најнапреднијим борбеним авионом." Упркос високој цени и проблемима са одржавањем, САД и неколико савезничких влада, укључујући и Израел, већ имају оперативне Ф-35.

Како тврде израелски званичници, радар овог овог авиона имао је важну улогу у недавном одбијању напада Ирана на Израел.

У извештају ГАО тврди се да неадекватна обука, недостатак резервних делова и опреме, као и превелико ослањање у одржавању на ваздухопловство, маринце и морнарицу, значи да ће авион моћи да лети знатно мање него што се раније очекивало.

"У последњих пет година, укупна расположивост Ф-35 значајно је опала, а ниједна од варијанти не испуњава предвиђено време током кога авион може да извршава своје борбене задатке", наводи се у овој процени. "Флота Ф-35 не испуњава већину перформанси."

Званичници Пентагона су саопштили да ће се "значајно смањити трошкови програма Ф-35 само ако се на овим авионима лети мање, или ако се смањи њихов број."

Канцеларија Пентагона се већ у марту суочила са стопом спремности Ф-35 од свега 54 одсто.

Пентагон је прошлог месеца прогласио Ф-35 спремним за пуну производњу, што је углавном симболична одлука, јер "Локид" већ склапа ове авионе. САД су склопиле уговор за 881 Ф-35 од укупно планираних 2.456.

Нова процена указује да војска већ годинама покушава, премда са малим успехом, да Ф-35 учини јефтинијим за летење смањењем трошкова резервних делова, као и трошкова за објекте за одржавање.

Трошкови одржавања су највећи део трошкова за Ф-35. Пентагон сада "тражи пооштрену контролу владе над програмом како би се они смањили", наводи се у саопштењу.

Од децембра, све три службе које користе овај млазњак биле су далеко испод циљева ефикасности. Само 52 одсто Ф-35А је било делимично способно за мисије, што је много мање од зацртаних 80 одсто. За морнарицу је тај број износио 62 одсто, у поређењу са циљаних 75 одсто. И маринци су пријавили сличне бројке.

"Локид" је саопштио да наставља да сарађује са канцеларијом Пентагона, а авион Ф-35 је назвао "једним од најпоузданијих у свету."

image