Свет

Политичка каријера оца Каје Калас: Како изгледа "тлачење" под СССР-ом

Немачки таблоид "Билд" покушао је да објасни јастребовање будуће шефице ЕУ дипломатије тврдњама да је њена породица "тлачена" у СССР-у. Оно што је заборавио да спомене, међутим, јесте да је Сим Калас био високо позиционирани члан Комунистичке партије и да је био на неколико важних функција
Политичка каријера оца Каје Калас: Како изгледа "тлачење" под СССР-омGetty © Anthony Devlin/PA Images via Getty Images

Естонска премијерка Каја Калас истакла се као толики антируски јастреб да су, када је у марту ове године било могућности да она буде именована за новог генералног секретара НАТО-а, чак и западни извори за бриселски "Политико" устукнули због чињенице да би неко ко "једе Русе за доручак" могао доћи на чело Алијансе у тренутку када постоји све већа опасност од директног војног сукоба Русије и Запада.

Подсетимо, Каласова је међу првима подржала предлог француског председника Емануела Макрона за слање западних трупа у Украјину, док је Русе у Естонији описала као претњу националној безбедности.

Позиција наследника Јенса Столтенберга на крају је отишла њеном холандском колеги Марку Рутеу, а Каласова је изабрана шефа европске дипломатије, где ће њени тврдолинијашки ставови можда бити мање опасни, али ништа више конструктивни. 

Немачки "Билд" покушао је да објасни русофобију Каласове тврдњом да је "њена породица била потлачена у СССР-у". Оно што је немачки таблоид заборавио да спомене, међутим, јесте да је њен отац, Сим Калас, био високо позиционирани члан Комунистичке партије. Економиста по образовању, Калас је између 1979. и 1986. био шеф Генералне управе естонске гране националних штедионица СССР-а. Током Перестројке, био је изасланик Врховног совјета СССР-а.

Године 1987, Сим Калас је био један од четворице потписника предлога о потпуној економској независности ССР Естоније, да би, од независности Талина 1991. до 1995. обављао функцију директора Банке Естоније. Године 1994, Сим Калас је основао Естонску реформску партију коју тренутно води његова ћерка.

Чињеница да је 1993. био међу главним осумњиченима за тзв. скандал од 10 милиона долара није спречила Сима Каласа да се нађе на функцији министра спољних послова (1995-1996), министра финансија (1999-2002), а затим и премијера Естоније (2002-2003), и да, по приступању Талина ЕУ, обавља различите функције у Европској комисији.

Наиме, 1993. бивши естонски премијер Тит Вахи, који је био умешан у засебни скандал око приватизације станова у центру Талина, открио је да је 1993. Банка Естоније са Каласом на челу позајмила 10 милиона долара Банци северне Естоније, која је затим новац позајмила швајцарској компанији "Парадисо САЛ". Испоставило се да таква компанија не постоји, и да су њени представници нестали са новцем.

Вахи је тврдио да је Калас лично украо новац, да би затим против оца актуелне премијерке биле подигнуте оптужнице за злоупотребу службеног положаја и покушај пљачке државне имовине великих размера. Калас је ослобођен оптужби 1999. године, уочи парламентарних избора.

Ни Каја Калас није прошла кроз своју досадашњу каријеру без контроверзи. Имајући у виду њене гласне позиве на прекидање свих пословних веза с Русијом, посебно је интересантно да су естонски медији прошле године открили да је њен супруг, Арво Халик, држао удео од 25 одсто у логистичкој компанији која послује у Русији. 

Каласова је одбацила позиве да се повуче са функције, тврдећи да су оптужбе политички мотивисане. 

"Ово је лицемерје на куб", рекао је тада мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, осврћући се на критике које је Каласова упућивала Будимпешти због невољности да се одрекне економске сарадње с Русијом.

image